Vesti
Politika
Ilić i Mrkonjić: Svađa oko Koridora
11.08.2012. 14:00
Izvor: b92
Ilić i Mrkonjić: Svađa oko Koridora
Beograd -- Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da je Koridor 11 veliki problem Srbije, i najavio je da će uvesti red u tu oblast.
On je najavio i "smenu direktora Koridora zbog nesavesnog rada".
Ilić je izneo i niz optužbi na dosadašnji rad ministra Milutina Mrkonjića i naglasio da takvu situaciju on više neće tolerisati.
"Ja sam resorni ministar za Koridor 11 i neću da mi niko više ulazi u posao i smeta. To neću dozvoliti, ili će me dovesti u situaciju da obustavim sve radove", naglasio je Ilić.
''I Ministarstvo građevine i Ministarstvo finansija imaju potpuno istu ulogu kao i Ministarstvo saobraćaja u realizaciji svih projekata, jer su to projekti Vlade Srbije'', rekao je Milutin Mrkonjić odgovarajući na pitanje novinara kako tumači kritike na njegov račun od strane ministra Velimira Ilića.
Mrkonjić je kazao da "nije lako graditi autoput, mnogo je lakše sanjati, nego nešto ostvariti''.
''Kada bih bio maliciozan mogao bih da kažem da on (Ilić) ništa nije uradio...ali to me ne interesuje i neću da ulazim u to, on ima svoj resor i to je njegova stvar'', kazao je ministar, dodajući da, ako ga Ilić bude pitao nekad za savet, da će mu uvek izaći u susret.
On je istakao da je vlada osnivač preduzeća Koridori Srbije koje se bavi izgradnjom koridora 10 i 11 i da bi bilo kakava podela u realizaciji tih projekata bila besmislena.
Ponuda Kineza za Koridor 11 stigla u Ministarstvo saobraćaja.
U međuvremenu je stigla i zvanična ponuda kineske kompanije Putevi i mostovi za finansiranje i izgradnju preostalih deonica autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom u iznosu od 2,5 milijarde evra stigla je u Ministarstvo saobraćaja.
Koridori Srbije su ponudu CRBC-a prosledili Ministarstvu saobraćaja i očekuju da se vlada izjasni o tome.
Ministar Mrkonjić je izjavio da je spreman da odmah pregovara ukoliko Kinezi budu zainteresovani za koncesiju, ali je dodao da nije optimista u vezi sa tim.
On je kazao da Srbija ima ponudu i od španske kompanije FCC, koja je u potpunosti preuzela austrijsku Alpinu, da učestvuje u izgradnji dve deonice autoputa od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga u dužini od oko 50 kilometara, koje su već spremne za realizaciju.