Vesti
Politika
Podrška Vlade Jeremiću
14.08.2012. 20:00
Izvor: RTS
Podrška Vlade Jeremiću
Unutrašnji razlozi ne smeju da štete interesima Srbije, a interes Srbije jeste uspešno predsedavanje Generalnoj skupštini UN", izjavio premijer Ivica Dačić posle sastanka sa Vukom Jeremićem. Nema nesporazuma sa Vladom Srbije, rekao Jeremić.
Interes Srbije jeste da Vuk Jeremić uspešno predsedava Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i u tome će imati svu logističku podršku Vlade Srbije, izjavio je premijer Ivica Dačić.
"Unutrašnjopolitički razlozi ne smeju da štete interesima Srbije, a interes Srbije jeste uspešno predsedavanje Generalnoj skupštini UN", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa Jeremićem, koji će za dve do tri nedelje i zvanično preuzeti funkciju predsedavajućeg.
Prema Dačićevim rečima, nezavisno od ličnosti predsedavajućeg, za svaku zemlju je čast i ponos da ima jedno ovakvo mesto.
Odlukama koje je vlada donela u vezi sa predstojećim predsedavanjem Srbije Generalnoj skupštini UN stavljena je tačka na neprijatnu situaciju koja se prethodnih nedelja stvorila u jednom delu javnosti, rekao je premijer.
"Imali smo situaciju da generalni sekretar UN lepše i bolje govori o ovoj temi nego što je to bilo kod nas", naveo je Dačić. Jeremić i njegov tim će uživati svu neophodnu logističku podršku, rekao je on i naglasio da svi zajedno treba da rade na poboljšanju imidža Srbije.
Upitan na kakvu logističku podršku misli, imajući u vidu da je ukinuta kancelarija koja je tu pomoć trebalo da pruža, on je odgovorio da je logistička podrška preoblikovana i da će se ona sada pružati kroz Ministarstvo spoljnih poslova.
"Kada smo analizirali situaciju sa Ministarstvom spoljnih poslova, zaključili smo da nema potrebe za posebnom kancelarijom već da se ti poslovi mogu odvijati kroz ministarstvo, shodno budžetu za koji mislimo da je odgovarajući, imajući u vidu situaciju u kojoj se zemlja nalazi. Pomoć nije ukinuta već je samo preoblikovana forma", precizirao je premijer.
Dačić je naglasio da se Vlada Srbije neće mešati u Jeremićevo predsedavanje, a obojica su se složila da bi bili veoma srećni kada bi se poštovali osnovni principi povelje UN, među kojima je jedan od glavnih poštovanje teoritoriajlnog integriteta i suvereniteta.
Vuk Jeremić je podsetio da je Srbija pre 20 godina bila izopštena iz UN, a da je sada dobila poziciju "prvog među jednakima". Prema njegovim mišljenju, debata koja se vodila u delu javnosti i koja nije koristila međunarodnom ugledu Srbije jeste "za žaljenje".
"Nadam se da je to okončano. Nema nikakvih nesporazuma između predsedavajućeg Generalne skupštine i Vlade Srbije", rekao je Jeremić. Prema Jeremićevim rečima, jedna od glavnih tema predsedavanja biće rešavanje konflikata mirnim putem uz poštovanje principa UN.
Za predsedavnje je odvojeno onoliko koliko je bilo moguće odvojiti, naveo je Vuk Jeremić i dodao da će predsedavanje biti sprovedeno bez obzira na sumu.