Vesti
Politika
"Vojvođanski front" kreće od jeseni
15.08.2012. 12:00
Izvor: b92
"Vojvođanski front" kreće od jeseni
Beograd/ Novi Sad -- Portparolka LSV Aleksandra Jerkov kaže za "Danas" da su neformalni kontakti povodom formiranja "vojvođanskog fronta" već počeli, a da LDP ne vide u toj ideji.
Zvanično okupljanje pojedinih političkih stranaka i organizacija civilnog društva oko ideje „vojvođanskog fronta“ trebalo bi da počne u septembru, mada su neformalni kontakti tim povodom već počeli, rekla je Jerkov.
Jerkov, međutim, isključuje LDP iz ove inicijative, iako je stranka Čedomira Jovanovića izrazila želju da bude čak i jedna od njenih pokretača.
Funkcioner LDP Milivoj Vrebalov prethodno je izjavio da u „vojvođanski front“, pored te stranke, treba da uđu DS, LSV i SVM, a da bi konkretizacija trebalo da počne kada se lider demokrata u Vojvodini Bojan Pajtić i predsednik SVM Ištvan Pastor vrate s godišnjeg odmora.
"Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je „vojvođanski front“ suviše ozbiljna stvar da bi čekali kraj nečijeg godišnjeg odmora. Takođe, ovaj front ne treba „okupljati“, jer je u Vladi i Skupštini Vojvodine već formirana većina," ističe Jerkov. Ona poručuje da je LSV „uvek bila u vojvođanskom frontu“ i da nikoga neće čekati, „jer već kontaktiramo sa svima i na lokalnom i na republičkom nivou, osim LDP, jer njih ne vidimo u ovome“.
Prema njenim rečima, republičke i pokrajinske vlasti imaju različite ideje o tome kako Vojvodina treba da izgleda i koji status da ima, pa „nije jasno šta se čeka da se počnu zastupati interesi građana Vojvodine“.
Nakon izjave lidera LSV Nenada Čanka da će se u pokrajini formirati „autonomistički front“ i da se u njega uključuju intelektualci, predstavnici civilnog društva i strukovnih organizacija, a ne samo političke partije, Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ističu za Danas da su o ovoj ideji čuli iz medija i da ih niko nije kontaktirao.
Kako kažu, oni će nastavili da se bore za autonomiju Vojvodine, demokratizaciju i bolji položaj građana, to jest ponašaće se kao i dosad.
Balint Pastor, šef poslaničkog kluba SVM u Skupštini Srbije, kaže za Danas da građani Vojvodine mogu da računaju na ovu stranku kao i dosad, ali da ne zna detalje osnivanja „autonomističkog fronta“ o kome govore u LSV i LDP i dodaje da ih niko nije kontaktirao povodom toga. „Ne znam da li će to biti formalizovano, ali mi ćemo se ponašati kao i dosad, jer je autonomija Vojvodine za nas ključna stvar“, ukazuje Pastor.
„Republičke i pokrajinske vlasti treba da sednu za sto i dogovore se o usvajanju zakona o finansiranju Vojvodine i iznađu rešenja nakon odluke Ustavnog suda Srbije da ukine neke nadležnosti autonomne pokrajine“, naglašava Pastor.
Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ukazuje za Danas da ne zna kako da se postavi prema ideji „vojvođanskog fronta“, s obzirom da se tek pojavila u javnosti, ali navodi da on neće biti deo inicijative.
„NVO deluju javno i to je dovoljan način da se ukaže na probleme. Centar za regionalizam se od osnivanja oglašavao i zalagao za punu autonomiju Vojvodine“, ukazuje Popov.
Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine ističe za Danas da bi ova NVO verovatno podržala osnivanje „vojvođanskog fronta“, ali kao posmatrač. „NDNV podržava svaku javnu debatu u kojoj se otvoreno govori o položaju Vojvodine, jer ono obuhvata i demokratiju i slobodu medija i suočavanje sa prošlošću. Mi ne možemo da uđemo u politički projekat ili plan, ali možemo da ga podržimo“, objašnjava Sejdinović.
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je juče da ideja o formiranju „autonomističkog fronta“ u Vojvodini najviše odgovara LSV i LDP i da će to biti tačka oko koje će se formirati budući zaplet na političkoj sceni Srbije. "Što se tiče Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, oni to neće uzeti zdravo za gotovo i razmotriće u kojoj meri će prići toj inicijativi“, rekao je Stanković.