Vesti
Politika
Vulin: Beograd spreman na ustupke
15.08.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Vulin: Beograd spreman na ustupke
Aleksandar Vulin izjavio je danas da vlada ima strategiju za Kosovo, da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno biti uključen u dijalog i da je Beograd spreman na ustupke od kojih će neki biti bolni.
Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je za B92 rekao da političke pregovore neće voditi činovnci, već najvažniji ljudi u zemlji, jer je to najvažnije pitanje, a da će odluku o tome doneti vlada i predsednik Nikolić koji će aktivno biti uključen u pregovore.
"To znači da se pregovori neće voditi bez njega, da će biti prisutan i da će čitava država, svi najistaknutiji političari, a ne cinovnici, biti u to uključeni", rekao je Vulin.
On je istakao da će strategija vlade biti precizna, ali da ne može o tome govoriti i da pregovaračku poziciju države kaže pre nego što pregovori počnu.
Direktor kancelarije je naveo da će biti predložena platforma i stavovi, a da će se političke partije koje su na vlast, ali i one u opoziciju opredeljivati prema tome.
Prema njegovim rečima, u pregovore bi bili uključeni svi i političari, ali i predstavnici Akademije nauka, intelektualci, crkva i svi koji mogu da pomognu.
Vulin je ukazao da bi sa druge strane stola bili predstavnici albanske nacije, ali da je na njima da odluče ko će to biti.
Ipak, smatra Vulin, problem bi bio da to bude Hašim Tači sve dok Savet Evrope ne završi istragu.
On je istakao da se po izjavama prištinske strane vidi da se oni dijaloga plaše i da će pokušati sve da do dijaloga nedođe.
Vulin je najavio da se pregovori, bilo tehnički ili politički, neće voditi parcijalno i da je Beograd spreman na ustupke koji će biti i bolni.
"Pregovori će se voditi u celine, ne može se razgovarati parcijalno", rekao je Vulin i naglasio da očekuje ustupke i sa prištinske strane.
Vulin naveo je danas i untervjuu Beti istakao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom, ali da ne može pristati na ucene i nasilje koji dolaze sa druge strane.
On jea kazao da je Beograd spreman i "sutra da nastavi dijalog", ali da smatra da je najbolje da se u taj proces uključe i Ujedinjene nacije.
"Smatram da bi bilo dobro da se uključe i UN, ali to zavisi i od odluke Saveta bezbednosti UN, Brisela, ne samo od Srbije. Smatramo da će pregovori biti daleko brži i uspešniji ako UN koriste svoja ovlašćenja", naveo je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodao da ta inicijativa ne dovodi Beograd u koliziju sa EU i SAD.
Na pitanje šta će učiniti ako se UN ne uključe u dijalog, već u njemu i dalje posreduje samo EU, Vulin je kazao da Beograd "ni sa jednih razgovora neće izostati". "Što se nas tiče, pregovori su jedino rešenje", rekao je on.
Prema njegovim rečima, Srbija želi da dijalog bude na višem političkom nivou, što samo može da bude pozitivan znak međunarodnoj zajednici i građanima na Kosovu i Metohiji koliko Beograd ozbiljno želi da reši probleme u pokrajini.
Vulin je dodao da pritom mora biti jasno da se predstavnici Srbije neće sretati s predstavnicima države Kosovo, jer "ona ni ne postoji", već s legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca.
"Predsednik Srbije se neće sastati s predsednicom Kosova. Predsednik Srbije se, kada se za to steknu uslovi, a uslovi se još nisu stekli, može sresti s legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca", rekao je Vulin.
Dodao je da se za sada ne može razgovarati s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem i to sve dok ne budu u potpunosti istraženi navodi po kojima je on učestvovao u trgovini ljudskim organima i drugim zločinima protiv Srba i drugih građana Kosova i Metohije.
"Beograd ne može da razgovara sa čovekom kome je u pola država EU zabranjen ulaz", rekao je Vulin.
Na pitanje da li razgovori imaju smisla kada je Tači već kazao da se u njima ne može pričati o uređenju Kosova, već samo o odnosu dve nezavisne države, on je kazao da bi predstavnici međunarodne zajednice koji imaju uticaj na Prištinu morali da im objasne da "dijalog ne znači monolog".
"Mi smo dokazali da smo spremni za dijalog, sada to treba da dokažu druga strana i međunarodna zajednica. Mi nemamo uticaj na Albance, ali neki drugi imaju. Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Kosovo i objasni gospodinu Tačiju da dijalog ne znači monolog", rekao je Vulin.
"Ovaj proces traje dugo, ne daje velike rezultate, pa treba da nađemo način kako da ga ubrzamo i kako da daje bolje rezultate. Zašto bismo držali UN van pregovaračkog procesa kada je to organizacija koja je smogla snage da kaže istinu o dešavanjima na Kosovu. Uostalom, to je nešto najbliže statusnoj neutralnosti, to je stav i EU čija je misija, Euleks, statusno neutralna", dodao je on.
Prema njegovim rečima, zbog dijaloga sa Prištinom, potreban je konsenzus o pitanju Kosova u Beogradu.
"Dogovor o Kosovu pokazaće koje su to sistemske partije u društvu, a koje nisu. Nije tačno da sve parlamentarne stranke smatraju da Kosovo ne može da bude nezavisna država. Postoji potreba da se pred javnošću iskristališe situacija i zna se koje su stranke za poštovanje Ustava, a koje da se Ustav može poštovati selektivno", rekao je on.
Šef Kancelarije za Kosovo je kazao da su sve velike stranke u Srbiji protiv nezavisnosti Prištine, ali da se razlikuju mehanizmi suprotstavljanja nezavisnosti.
"Hajde da pokušamo da te mehanizme uskladimo. Konsenzus mora da postane vlasništvo svih građana i stranaka, nešto što se neće menjati u narednom periodu. To će biti naša strategija za Kosovo I Metohiju, onako kako Srbija vidi problem, jasno određenje gde su naše crvene linije. To će biti poruka dokle su ove vlasti i sve buduće vlasti spremne da idu, jasna poruka iza koje će stajati svi i dati snažnu poziciju našim pregovaračima", rekao je Vulin.