Vesti
Politika
I Stefanović priznao: "Očistiti" DS
16.08.2012. 12:00
Izvor: b92
I Stefanović priznao: "Očistiti" DS
Beograd -- Nakon Đilasa još jedan funkcioner DS javno rekao da stranka mora da se reformiše. Srbiji treba jaka, promenjena, reformisana i očiščena DS, kaže Stefanović.
Visoki funkcioner Demokratske stranke Borko Stefanović je, gostujući jutros na RTS-u, rekao da je DS jedina stranka u Srbiji koja ima demokratski kapacitet da vodi otvorenu debatu. Sada je potrebno, kako je rekao, da stranački organi DS odluče u kom pravcu će stranka dalje ići i to treba da se uradi što pre jer nije istina da niko nije kriv za poraz.
"DS je jedina stranka u Srbiji koja ima taj demokratski kapacitet da vodi otvorenu debatu i da na našim stranakim organima donesemo adekvatne odluke koje koje će pomoći da iz ovoga izađemo jači bolji i noviji, s vrlo jasnom naznakom kako ćemo dalje raditi, u kom pravcu ćemo ići, koji će biti naš program, plan, koja ideološka osnova. Dakle da izbegnemo lutanja i damo građanima priliku za nov program i nove prilike da vodimo Srbiju", kaže Stefanović.
Na pitanje zašto stranka tri meseca nakon izbora nije izašla s pravom analizom poraza i zašto se ne zna kada će biti izborna skupština DS-a, Stefanović napominje da se promene u stranci mogu vršiti i mimo stranačke skupštine, ali i da bi bilo bolje da se to dogodi što pre.
"To još nije odlučeno na stranačkim organima. Ne treba uvek čekati formalizaciju nekih analiza, a naročito ako se te analize postave u jednom nedefinisanom procesu sa jako širokim kriterijumima. Onda će oni koji bi trebalo da imaju odgovornost izbeći tu odgovornost. Prema tome, važno je da postoji politička volja u DS i ona postoiji", kaže Stefanović.
Prema njegovim rečima, loše je što se mediji u poslednje vreme više bave potezima u DS nego lošim potezima vlade i novog režima.
"Mi ćemo učini sve, s naše strane, da ovu stvar razrešimo što pre", rekao je on i dodao da je jasno da su greške postojale i da njih treba ispraviti.
"Netačno je da niko nije kriv i da se ništa loše nije desilo. Puno se loših stvari desilo. Mi moramo izvući pouke iz poruka koje smo dobili od građana 20. maja i da se s novom snagom uspravimo i povedemo Srbiju u jednom boljem pravcu nego što smo je vodili do sada i sigurno boljem pravcu nego što je vodi ovaj režim", ističe Stefanović.
Na pitanje da li strahuje od cepanja stranke, on je odgovorio da je tu reč o medijskim spekulacijama, ali je i dodaje da misli da će doći do promena unutar stranke.
"Jako je važno da se pred nama u najkraćem roku, postigne unutarstranački dogovor, da ljudi koji vode DS, a naročito oni koji su najistureniji medijski, postignu unutarstranački dogovor kako ne bi došlo do cepanja stranke, jer to nikome nije u interesu", kazao je Stefanović.
"Srbiji treba jaka, promenjena, reformisana, očišćena DS jer nam treba jaka, snažna argumentovana opozicija ovakvoj vlasti i ja sam siguran da ćemo mi naći snage da to uradimo", zaključio je on.
Podsetimo, nakon višemesečnih medijskih spekulacija o sukobu između dva najvažnija čoveka u DS-u, Borisa Tadića i Dragana Đilasa, zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas izjavio je juče da "ćutanje i paraliza" moraju da prestanu.
"Prošlo je sto dana od našeg jednog izbornog i jednog postizbornog poraza. Mi, kao stranka ozbiljnih ljudi, pred naše članstvo još nismo izašli sa analizom uzroka i posledica silaska sa vlasti. Nemamo ni stratešku platformu koja predstavlja praktičan plan reorganizacije DS, kako bismo se za godinu-dve vratili u igru. Mi ćutimo. Mi smo još na odmoru kojeg nismo zaslužili, umorni od poslova koje nismo ili započeli ili završili", naveo je Đilas.