Vesti
Politika
Plan za Kosovo u izradi
16.08.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Plan za Kosovo u izradi
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio da je plan za Kosovo i Metohiju u izradi i da je važno da se postigne najširi mogući konsenzus oko svih mogućih tačaka o kojima će se pregovarati u budućem procesu.
"Mislim da je namera predsednika Srbije da napravi što širi konsenzus, i na političkoj, i na društvenoj sceni Srbije", rekao je Stefanović u intervjuu listu "Jedinstvo"
Prema njegovim rečima, tako će se omogućiti da svi znaju o čemu se radi, da svi znaju šta je platforma i da svi daju svoj doprinos kako bi ta platforma bila što bolja.
"Ne mogu ulaziti u detalje, pošto je plan u izradi i platforma nije postignuta" rekao je Stefanović i dodao da su sadašnji okviri Ustav Srbije, Rezolucija 1244.
On je naveo i da je jedna od ideja koju će naša strana zastupati da se UN uključe u pregovore i podsetio da je to i predsednik Nikolić jasno istakao, ocenjujući da bi učešće UN zajedno sa ulogom koju imaju drugi međunarodni faktoridalo pozitivan doprinos olakšavanju pregovora u ovoj fazi.
"Niko ne očekuje da će pregovori biti laki niti da će to za Srbiju biti nešto lagodno i prijatno. Ali, to je proces u koji Srbija mora da uđe", rekao je Stefanović
Prema njegovim rečima, potrebno je da se zauzmu jasni pravci delovanja i da građani Srbije više nikada nemaju dilemu šta je ko potpisao i šta to znači za ljude.
"Srbija poštuje Rezoluciju 1244 UN koja definiše naš okvir i omogućava da mi zauzimamo određene stavove i da ih branimo pred međunarodnim institucijama. Zahvaljujući tome danas se ne može govoriti o nezavisnom Kosovu i nikada ne može biti nezavisno bez odluke UN za koju ne postoji politička volja" istakao je Stefanović.
Na pitanje da li se može očekivati da Srbija do kraja godine dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU on je rekao da je to jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije.
"Postizanje dogovora o datumu pregovora sa EU je prvi prioritet. Naš plan je da u narednih godinu dana taj cilj bude ostvaren. Naravno, to podrazumeva i postizanje određenih standarda u smislu donošenja zakona i procedura koje EU traži od nas. Pri svemu tome neophodno je voditi računa o našim nacionalnim interesima. Jer, pre svega, naš interes su građani Srbije" zaključio je Stefanović.