Vesti
Politika
Pastor: Nećemo u Čankov blatnjavi front
18.08.2012. 14:00
Izvor: Blic
Pastor: Nećemo u Čankov blatnjavi front
Nova vlada Srbije zaslužuje nedvosmislenu podršku svih građana, uključujući i one u Vojvodini. Interes svih nas je da bude uspešna kako bi stabilizovala političku scenu u Srbiji a posebno zakomplikovane odnose između pokrajine i republike nakon odluke Ustavnog suda o smanjenju vojvođanskih ingerencija - ocenio je u razgovoru za „Blic” Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM.
- Naš ranije izrečeni stav o vladi Ivice Dačića nakon njegove poruke da autonomija Vojvodine nije protiv Srbije, nego autonomija u Srbiji, ostaje nepromenjen i bićemo konstruktivna opozicija. Zato mislimo da je svako konfrotiranje između Beograda i Novog Sada ili stvaranje nekakvog vojvođanskog fronta neprihvatljivo.

Znači li to da se SVM neće priključiti autonomističkom frontu koji inicira Nenad Čanak?
- Nećemo iz više razloga. Reč front znači ukopavanje, pa ukopani u blatnjavim rovovima iz kojih bi svak na svakoga pucao ne bismo ništa rešili. Zatim, ta inicijativa nas podseća na Čerčilovu maksimu kad nešto ne može ili neće da reši, treba da se osnuje komisija koja će sve to da odloži unedogled. Zato smatramo da front koji predstavlja nekakvo ratno stanje nije način za postizanje ikakvog rešenja. Dakle, to bi bilo stanje smrti iz kojeg bi politički preživeo mali broj ljudi. Potreban je razgovor između Republike Srbije i Pokrajine, a ne konfrontacija sa Beogradom zarad sticanja jeftinih političkih poena.

Ima li ova vlast razumevanja za vojvođanske probleme?
- Ne vidim razlog da ne sarađujemo. To što su se prethodni zvali demokratama, a sada su na vlasti naprednjaci, ništa ne znači. Apsolutno je neosporno da se odluka Ustavnog suda mora poštovati, bez obzira na to što se lično ne slažem s mnogim delovima te odluke, ali ne mogu se ni Vojvodini uskratiti neka prava koje imaju čak i lokalne samouprave. Rešenje se može naći u izmenama i dopunama Zakona o nadležnostima u republičkom parlamentu ili donošenjem ustavnog zakona. Te izmene bi, s jedne strane, trebalo da omoguće poštovanje odluke Ustavnog suda, dok bi, s druge, pokrajinskim organima omogućile da u interesu građana Vojvodine obavljaju veoma bitne nadležnosti. Bilo bi suludo da se to pravo Vojvodini uskrati. Inače, Vojvodina sada ne koristi svoja prava po Ustavu, jer se ne primenjuju neki zakoni. Oko nekih stvari smo se složili, a neke ne funkcionišu.

S obzirom na trenutne tenzije između Beograda i Novog Sada, kada bi dogovor trebalo da bude završen?
- Zbog problema koji bi mogli da nastanu razgovore treba započeti vrlo brzo. Ali, izmene i dopune Zakona o nadležnostima APV nisu jedini problem o kojem treba voditi razgovore, već se vrlo brzo mora rešiti i pitanje finansiranja Vojvodine, s obzirom na to da u tom pogledu već četiri godine imamo protivustavno stanje. Slično je i sa sprovođenjem Zakona o javnoj svojini, koji SVM nije podržao, ali Čankova Liga i LDP, koja je uskočila umesto poslanika SVM, jesu, iako je bilo očigledno da on ne uvažava ekonomske interese Vojvodine, ali ni lokalnih samouprava.