Vesti
Politika
Vučić: Udaramo na "krupne ribe"
19.08.2012. 14:00
Izvor: b92
Vučić: Udaramo na "krupne ribe"
Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio da će već narednih dana i nedelja javnost videti spremnost nove vlasti da udari i na "krupne ribe".
On je izjavio da će do isteka prvih sto dana vlade biti postignuti "ne baš mali rezultati" u borbi protiv kriminala i korupcije.
Vučić je u intervjuu "Politici" istakao da će borba za normalnu Srbiju trajati deset godina i da bi smatrao velikim uspehom ukoliko bismo mogli da dobijemo na proleće datum za početak pregovora sa EU.
On je rekao da ga je zatekla činjenica da u prethodnom periodu praktično ništa nije učinjeno u borbi protiv korupcije (sem tri slučaja, gotovo da nema ozbiljnijeg predmeta koji je rađen) i najavio je preispitivanje brojnih sumnjivih privatizacije za šta je pokrenuo inicijativu u Birou za koordinaciju rada službi bezbednosti.
Na pitanje kako funkcioniše s premijerom Ivicom Dačićem, i kao šefom vlade i kao ministrom policije s kojim mu se prepliću nadležnosti, Vučić je odgovorio da nemaju mnogo toga što se prepliće, ali imaju sasvim korektan odnos.
Upitan da li su njih dvojica potpuno saglasni kada je u pitanju aktuelna afera "Agrobanka", Vučić je naglasio da ne vidi da je potrebna bilo kakva saglasnost.
"Prema ZKP-u, Tužilaštvo vodi istrage, a posao Biroa (za koordinaciju rada službi bezbednosti) je da omogući punu koordinaciju državnih organa i tu nema igre. Zakoni su nešto što je iznad svih nas i nema problema oko toga", istakao je Vučić koji je i ministar odbrane i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.
"Uveren sam da će to ovog puta imati svoj logičan završetak, ali i da će, kada govorimo o logičnom završetku, ne samo oni u banci odgovarati, nego da će odgovarati i oni koji su taj novac sklanjali, oni koji su učestvovali u deobi novca, ali i oni koji su smišljali sve moguće akcije da bi se docepali novca 'Agrobanke'", istakao je Vučić.
Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je naglasio da prvo moramo da sednemo i da se dogovorimo, da pokušamo da nađemo nacionalni konsenzus i da izađemo sa jasnim planom.
"Moraćemo da činimo određene ustupke, ali te ustupke mora da čini i Priština i mislim da je to sasvim racionalno i razumnom čoveku u Srbiji jasno, ukoliko želimo bilo kakav normalan život u našoj zemlji", istakao je Vučić.
Upitan kakav će biti tretman biznismena Milana Beka, on je odgovorio:"Kao i svakog drugog biznismena, kao i svakog drugog čoveka".
Vučić se, povodom nekih neobičnih poteza prethodne vlade, zapitao kakvu ulogu imaju lavovi u ZOO vrtu na Paliću u energetici Srbije, pošto je Ministarstvo energetike plaćalo milion dinara mesečno za tri lava.
Vučić je u subotu za RTS rekao da će se do kraja avgusta saznati potpuna istina o kupovini Politike.