Vesti
Politika
Saradnja sa parlamentom Belorusije
20.08.2012. 20:00
Izvor: RTS
Saradnja sa parlamentom Belorusije
Pored tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Belorusije, neophodno je dalje jačanje međuparlamentarne saradnje, rekao predsednik srpskog parlamenta posle susreta sa ambasadorom Belorusije. U narednom periodu biće formirana grupa prijateljstva sa tom zemljom.
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev najavili su intenziviranje parlamentarne saradnje dve zemlje i saglasili se da je potrebno stvaranje ambijenta koji bi olakšao kontakte i saradnju među privrednicima.
I pored tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje, Stefanović je naglasio da postoji osnov za dalje jačanje međuparlamentarne saradnje, ali i potreba da se otvaraju putevi ekonomske saradnje, što je imperativ za Srbiju, saopšteno je iz Skupštine Srbije.
Stafanović se tako založio za stvaranje ambijenta koji bi privrednicima omogućio lakše kontakte, ali i zajednički izlazak na tržišta trećih zemalja i predložio da se uloga parlamenta proširi i na ohrabrivanje ekonomske saradnje dve zemlje.
Predsednik srpskog parlamenta najavio je da će u narednom periodu u najvišem zakonodavnom telu Srbije biti formirana grupa prijateljstva sa Belorusijom.
Stefanović je naglasio koliko ceni principijelnost stava Belorusije i beloruskog parlamenta u odnosu na rešavanje spornih pitanja koja se tiču Kosova i Metohije i poštovanja rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Čestitajući na izboru Stefanoviću, Čušev je izrazio uverenje da će njegov izbor na mesto predsednika Skupštine Srbije doprineti razvoju tradicionalnih prijateljskih veza dva parlamenta u interesu Srbije i Belorusije.
Ambasador Čušev je saradnju dve zemlje ocenio kao uspešnu jednako na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.
Čušev je takođe izrazio zadovoljstvo budući da je trgovinska razmena dve zemlje u porastu, kao i nadu da će privredne komore dve zemlje intezivirati svoju do sada dobru saradnju.