Vesti
Politika
Savet bezbednosti UN danas o Kosovu, govori premijer Dačić
21.08.2012. 12:00
Izvor: Blic
Savet bezbednosti UN danas o Kosovu, govori premijer Dačić
NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmotriće na današnjoj sednici redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki muna o Kosovu i Metohiji, a na sednici će govoriti i premijer Srbije Ivica Dačić.
Sednici najvišeg tela UN prisustvovaće i srpski šef diplomatije Ivan Mrkić.
Generalni sekretar UN je u svom najnovijem izveštaju stanje na Kosovu ocenio kao generalni mirno, ali i dalje krhko, posebno izrazivši zabrinutost zbog reakcije kosovske policije tokom incidenata u vreme proslave Vidovdana.
Ban je kao pozitivno naveo napredak postignut u rasvetljavanju sudbine nestalih osoba, pošto su identifikovani ostaci devet osoba, dok je za jednu osobu ustanovljeno da je živa i da se nalazi u inostranstvu, ali se još 1.774 osobe vode kao nestale.
On je u izveštaju pozdravio konkretne rezultate nastale iz dijaloga Beograda i Prištine, ali je i izrazio zabrinutost zbog problema sa realizacijom nekih od njih.
Generalni sekretar UN posetio je Beograd i Prištinu 23. i 24. jula, u okviru balkanske turneje i istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine i postizanja rešenja kroz kompromis.
Kosovski mediji su javili da će sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorkuprisustvovati i kosovski premijer Hašim Tači, nakon što je objavljeno da će Srbiju predstavljati premijer Dačić.