Vesti
Politika
LDP: Nova vlada nastavlja ekonomsku politiku prethodne vlade
21.08.2012. 20:00
Izvor: Blic
LDP: Nova vlada nastavlja ekonomsku politiku prethodne vlade
Opoziciona Liberalno-demokratska partija (LDP) ocenila je danas da nova vlada Srbije za mesec dana nije iznela ni ideju o pokretanju reforme, već nastavlja neuspešnu ekonomsku politiku prethodne vlade.
- Mesec dana nakon formiranja nove vlade još nema naznaka o tome kakvi će biti osnovni pravci ekonomske politike i kakav će biti reblanas budžeta - kaže član Predsedništva LDP Bojan Đurić..
On navodi da Srbija već osam meseci zapravo i nema pravi državni budžet, već privremeni budžet čija je osnovna svrha da servisira predizborne i izborne potrebe stranaka na vlasti.
Ukazao je da je do sada deficit budžeta premašio dve milijarde evra što je 500 ili 600 miliona više nego što je bilo planirano za čitavu ovu godinu.
Đurić je rekao da je neophodno da se u pripremu rebalansa budžeta uključe poslodavci, sindikati i političke stranke, i ocenio da je Srbija jedina zemlja u kojoj se to radi "daleko od očiju javnosti".
Rebalans, kako je naveo, mora da bude pun ušteda i rezanja, a društvo ili segmenti društva treba da se uključe u razgovor o tome jer će "oni biti gubitnici u novom stezanju kaiša koje je očigledno neminovno".
Prema rečima Đurića, LDP smatra da prioritet moraju da budu zavođenje reda u gubitaškim javnim preduzećima i radikalno smanjeneje subvencija tim preduzećima, a pre svega u Železnicama Srbije, Jat ervejzu, Srbijagasu i Putevima Srbije.
On je rekao da je potrebna promena zakona koja bi omogućila da svako javno preduzeće koje prima neku vrstu državne pomoći, bude obavezno da sa Vladom zaključi poseban ugovor o restukturiranju, i da subvencije budu vremenski ograničene i direktno povezane sa ispunjavanjem obaveza iz ugovora.