Vesti
Politika
Krstić: DS-u nije potrebna hajka
23.08.2012. 12:00
Izvor: b92
Krstić: DS-u nije potrebna hajka
Beograd -- Borisa Tadića i Dragana Đilasa poznajem dugo i mislim da bi bila velika šteta da dođe do eventualnog cepanje DS-a, kaže Nebojša Krstić, član Glavnog odbora DS.
On kaže da bi cepanje bilo štetno za Demokratsku stranku, ali i za Srbiju, kojoj danas možda više nego ikad treba alternativa sadašnjoj vlasti.
"Srbiji je potrebna perspektiva i zato mislim da DS treba da na otvoren i demokratski način prodiskutuje o svakom problemu", kaže Krstić.
Krstić je, u intervjuu "Blicu", rekao da smatra da DS treba na otvoren i demokratski način da prodiskutuje o svakom problemu.
"Treba da se proceni svačiji učinak, ali ne treba nikako da se vraća na metode političkih hajki, histerije i lova na veštice koji su nam nažalost tako imanentni", kazao je bivši savetnik Borisa Tadića.
On je naveo da DS mora da se prestroji na opoziciono delovanje, što kako je rekao nije jednostavno.
"DS mora da se prestroji na opoziciono delovanje, a to nije jednostavno. Mnogi pogrešno misle "ili vlast ili propast", ali opoziciono delovanje je normalni deo političkog života i nije nikakva tragedija."
"Mnogi članovi, ali i funkcioneri, mladi su po stažu, pa i ne znaju šta znači opoziciono delovanje, koliko je ono važno i koliko može biti korisno za društvo", dodao je Krstić.
Krstić navodi da DS i dalje ima poverenje velikog broja birača i da su ti ljudi uplašeni perspektivom koju ova vlast ima da im ponudi i da su opravdano zabrinuti.
"DS treba da učini sve da ih ohrabri i da im kaže da je uz njih, da zna sa kakvim se problemima susreću", rekao je Krstić.
Savetnik bivšeg predsednika Borisa Tadića smatra da nova vlast nije ublažila retoriku oko Kosova.
"Kosovo je jednostavno tema oko kruže kao kiša oko Kragujevca. Da se razumemo, to jeste veliki i težak problem. Sećam se koliko su Tadića napadali i nazivali ga svakakvim imenima, ali on nije bežao od tog problema. Borio se sa njim danonoćno, lično sam svedok. Uspeo je mnoge stvari, Srbija je stekla status kandidata za ulazak u EU, takođe je nekome skinuo ogroman teret sa vrata na temu Haškog tribunala, da ne pominjem pomirenje sa susedima", kazao je Krstić.
On je dodao da početak Nikolićevog predsedničkog mandata karakteriše odsustvo želje da napravi bilo kakav potez.
"Čak se ni na godišnjicu "Oluje" nije oglasio nijednom rečju. Ali, neka predsednik iskoristi svojih 100 dana za uhodavanje pa ćemo onda da komentarišemo", zaključio je Krstić.
Istovremeno, predsednik Izvršnog odbora DS-a Marko Đurišić i lider omladine Balša Božović izjavili su za "Pres" da neće doći do raskola u toj stranci zbog izbornog poraza.
Božović i Đurišić su saglasni da različiti stavovi fuknkcionera DS-a ne znače "rat različitih struja unutar stranke".
Đurišić je naveo da sednica Glavnog odbora, zakazana za 8. septembar, "neće značiti kraj DS-a, kao što priželjkuje i pokušava da predstavi ova nova, neuspešna vlast", istakavši da su "spekulacije o cepanju stranke neutemeljene, kao što su besmislene i priče o podelama na različite struje".
Lider beogradskih demokrata Aleksandar Šapić je rekao "Presu" da o stranačkim pitanjima neće da diskutuje po medijima, a da će ono što ima da kaže izneti na sednici GO.