Vesti
Politika
Datum pregovora sredinom 2013. godine?
24.08.2012. 20:00
Izvor: RTS
Datum pregovora sredinom 2013. godine?
Malo je verovatno da će Srbija do kraja godine dobiti datum pregovora, jer novi izveštaj Evropske komisije, koji treba da bude predstavljen u oktobru, neće biti tako pozitivan kao 2011, kaže visoki zvaničnik EU za "Balkan Insajt".
Novi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, koji treba da bude predstavljen u oktobru, neće biti tako pozitivan kao 2011. godine, a to znači da je malo verovatno da Srbija dobije datum početka pregovora do kraja godine, izjavio je jedan visoki zvaničnik EU za "Balkan Insajt", a prenosi Tanjug.
"Ukoliko Srbija ispuni sve kriterijume, moći će da dobije datum najranije u julu 2013. godine", rekao je visoki predstavnik Evropske komisije, koji je želeo da ostane anoniman.
"Moramo da imamo u vidu da je napravljen mali napredak u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da je Srbija bila u izbornom procesu pa su neke reforme odložene što će uticati na sledeći izveštaj Evropske komisije", naveo je izvor "Balkan Insajta".
"Međutim, EU je od nove Vlade Srbije dobila uveravanja da će, pored nastavka pregovora sa Prištinom, biti nastavljene i unutrašnje reforme, tako da ako sve bude išlo onako kako je dogovoreno, Srbija će dobiti datum pregovora najranije u julu 2013", rekao je izvor Balkan Insajta iz Evropske komisije.