Vesti
Politika
Zahtev za promenu vlasti u Novom Sadu
28.08.2012. 20:00
Izvor: RTS
Zahtev za promenu vlasti u Novom Sadu
Četiri odborničke grupe podnele zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Novog Sada. Među tačkama dnevnog reda najznačajnija je smena gradonačelnika i kompletnog gradskog veća, kaže predsednik gradskog odbora SNS-a Miloš Vučević.
Predstavnici četiri odborničke grupe u Skupštini Novog Sada predali su, nešto posle 12 sati, predsednici skupštine grada Aleksandri Jerkov zahtev za sazivanje vanredne sednice novosadskog parlamenta.
"Predali smo zahtev za sazivanje sednice koja bi trebalo da ima 15 tačaka dnevnog reda, među kojima je najznačajnija smena gradonačelnika i kompletnog gradskog veća", rekao je novinarima predsednik gradskog odbora SNS-a Miloš Vučević.
Vučević je istakao da veruje da će se do održavanja sednice napraviti nova većina u skupštini grada i najavio da će tokom popodneva imati sastanak sa predstavnicima SPS-a. Prema njegovim rečima, u skladu sa važećim poslovnikom skupštine grada, sednica mora da se održi unarednih 15 dana i da taj rok ističe 12. septembra.
Zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine i smenu gradonačelnika Igora Pavličića potpisalo je 35 poslanika iz redova odborničkih klubova "Pokrenimo Novi Sad – Tomislav Nikolić" (15), "Svi za Novi Sad", koju čine odbornici Romske demokratske stranke i SPO-a (9), "Novi Sad odmah", u kojoj su odbornici Pokreta "Dveri" i stranke NOPO, koje su, u međuvremenu, njihove centrale isključile iz članstva (6), i Demokratske stranke Srbije (5).
Iz novosadskog parlamenta je saopšteno da će Aleksandra Jerkov, na osnovu dogovora sa koalicionim partnerima, u zakonom predviđenom roku sazvati sednicu Skupštine grada Novog Sada. Sednica će, kako se dodaje, biti sazvana po dnevnom redu koji su predložili podnosioci zahteva za njeno sazivanje.
U međuvremenu se oglasio i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, koji je rekao da je "neuobičajena" atmosfera u kojoj se pokušava smeniti vlast u glavnom gradu Vojvodine.
"Više od mesec dana traje ne samo politički pritisak, već i pretnje, a stvara se atmosfera linča u kojoj se ne može ni raditi ni funkcionisati", rekao je Pavličić, koji je i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke.
Pavličić je rekao i da će Liga socijaldemokrata Vojvodine i Srpski pokret obnove, dugogodišnji koalicioni partneri DS-a, morati svojim biračima da objasne zašto su se pridružili zahtevima za njegovu smenu.
"Ako budu imali većinu, ja ću im čestitati i predaću vlast, to je potpuno normalna stvar u politici", poručio je gradonačelnik Novog Sada.