Vesti
Politika
Energetika glavna tema sastanka Nikolića i Putina
29.08.2012. 20:00
Izvor: Blic
Energetika glavna tema sastanka Nikolića i Putina
Glavna tema sastanka predsednika Srbije i Rusije Tomislava Nikolića i Vladimira Putina 11. septembra u Sočiju biće energetska pomoć Srbiji, a određena će biti i strateška saradnja dve zemlje.
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je novinarima u Kraljevu da je potrebno da se Srbija i Rusija dogovore u kom pravcu će strateški sarađivati narednih godina, navodeći da saradnja u energetici treba da bude podignuta na najviši nivo.
On je istakao da će zadatak Rusije, osim obezbeđivanja energenata za Srbiju, biti i realizacija nove generacije projekata, te dodao da je oblast infrastrukture drugi pravac saradnje dve zemlje, a treći poljoprivreda, prenosi Radio Slobodna Evropa.
- Od uvoznika struje Srbija će postati izvoznik i takvom saradnjom imali bismo zajedničku dobit - rekao je Konuzin, te podsetio da je prošle nedelje u Srbiji boravila delegacija "Ruskih železnica" i da se radilo o novom nivou realizacije konkretnih projekata, o kojima je već postignuta saglasnost.
Konuzin je istakao da je ruskom tržištu potrebno sve što Srbija proizvodi u oblasti poljoprivrede.
- Pročitao sam da u Srbiji 800.000 porodica zavisi od poljoprivrede i ukoliko ih uključimo u trgovinsku razmenu sa Rusijom, znači da rešavamo njihov život - dodao je Konuzin.