Vesti
Politika
Prekršajni sud obustavio postupke protiv nikolića
Sudija ne poštuje zakon zbog predsednika Srbije
31.08.2012. 12:00
Izvor: Blic
Sudija ne poštuje zakon zbog predsednika Srbije
Prekršajni sud u Šapcu obustavio je 10 od 43 postupka koji se u tom sudu vode protiv SNS i Tomislava Nikolića zbog lepljenja plakata na nedozvoljenim mestima u toku kampanje. Predsednik suda najavio je da će preostale prijave protiv Nikolića morati da se rešavaju na višoj instanci, jer je „neozbiljno očekivati da predsednik daje 33 izjave sudu”.
Predsednik suda Vlada Kovanović kaže da su postupci protiv ogranka SNS obustavljeni zbog tumačenja zakona, a ne zbog funkcije predsednika Srbije koju sada obavlja Nikolić.
- Komunalna policija je u deset postupaka pisala prijave protiv lokalnog ogranka SNS i predsednika odbora Aleksandra Peranovića, ali kako taj ogranak nije pravno lice, postupke smo obustavili ili je u toku obustava. Što se tiče 33 postupka protiv Tomislava Nikolića, rešenje mora pronaći neka viša instanca jer je neozbiljno očekivati da predsednik države daje 33 izjave po pitanju plakata - naveo je Kovanović.
I ako se uzme u obzir činjenica da Nikolić ima imunitet, postavlja se pitanje zašto je “neozbiljno” da neko za koga postoji sumnja da je kršio zakon da izjavu sudiji za prekršaje, budući da je zakon isti za sve. Pravnici s kojima smo razgovarali tvrde da bi postupak mogao da bude objedinjen i da u tom slučaju predsednik Srbije ne bi dao 33, već bi bila dovoljna i jedna izjava.
- U startu je bilo veoma čudno što su Nikolića gonili budući da nema ni teorijske šanse da je kao predsednik stranke i predsednički kandidat lično lepio plakate. Ako bi ta mogućnost postojala, onda bi postupci trebalo da se spoje - kaže za „Blic” Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.
Prekršajni sudija Zoran Pašalić je uzdržan, budući da nije video predmet.
- Izjava koju ste mi pročitali zvuči čudno. Poznato je da u slučaju sprečenosti optuženog, on može da da pismenu odbranu, s tim što sud nakon toga može da traži dopunu ili da proceni da ima elemenata da se postupak obustavi - navodi Pašalić za „Blic”.
U Komunalnoj policiji u Šapcu su nam rekli da je njihov posao da evidentiraju prekršaj i podnesu prijavu.
- Još nismo dobili presudu, a kada je dobijemo, odlučićemo da li ćemo se žaliti - kaže za „Blic” Aleksandar Mićić iz Komunalne policije.