Vesti
Politika
Vlada uskoro o ukidanju agencija
01.09.2012. 14:00
Izvor: b92
Vlada uskoro o ukidanju agencija
Beograd -- Do kraja sledeće nedelje pred Vladom će se naći spisak sa predlozima koja bi nepotrebna tela, odnosno agencije, fondove, uprave trebalo ukinuti, pišu "Novosti".
Predloge će predati resorna ministarstva, a sve se to radi zarad smanjenja troškova budžeta.
Kako “Novosti” saznaju, među prvima na listi naći će se Devizni inspektorat, koji će biti pripojen Poreskoj upravi posle promene Zakona o poreskom sistemu i administraciji.
Slede Uprava za igre na sreću, koja neće postojati kao posebna jedinica, već kao deo Ministarstva finansija, zatim Fond za zaštitu životne sredine (postoji ista takva agencija), Republička agencija za poštanske usluge biće pripojena Ratelu, a gasi se i Kancelarija za decentralizaciju...
Vlada će morati da se opredeli i da li će zadržati Agenciju za energetiku ili Agenciju za energetsku efikasnost, jer ubuduće neće moći obe da troše novac iz budžeta. Kako saznaju "Novosti" u Nemanjinoj, i u Ministarstvu poljoprivrede moraće da nađu neku novu formu za dosadašnji Kompenzacioni fond, koji je garantovao poljoprivrednicima da će im biti isplaćena eventualna šteta ako im se nešto loše desi sa uskladištenim usevima. On će, svakako, biti skinut sa budžeta, samo je pitanje da li će se osamostaliti ili potpuno ugasiti.
Neizvesna je i sudbina Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, na čijem postojanju je insistirala EU, i koja bi trebalo da kontroliše rad brojnih laboratorija u zemlji za nadgledanje ispravnosti namirnica. S obzirom na to da je ovaj projekat zamišljen megalomanski, razmišlja se da li će biti smanjen njegov obim ili će se naći neko drugo rešenje.
Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić ranije je najavio i ukidanje nekoliko fondova, među kojima i Fonda za razvoj.
Inače, ministarstva još prikupljaju podatke o tačnom broju agencija, direkcija i “tela za sve i svašta”, koja su masovno osnivana posle 2008. Do te godine bilo ih je samo 12, a danas ih ima najmanje 131, koliko je prebrojala Unija poslodavaca, odnosno 170, koliko je prebrojao Centar za novu politiku.
Svi oni godišnje iz državne kase “gutaju” oko 850 miliona evra, od čega 60 odsto ide na plate.
Zato je Vlada tražila da sva ministarstva prebroje agencije koje su pod njihovom ingerencijom, kao i da dostave tačne spiskove broja zaposlenih i plata. Direktorska primanja u agencijama išla su i do pola miliona dinara mesečno, a račune ovih tela nikad niko nije kontrolisao.
Računa se da će ukidanje najmanje 30, a možda i više tela minimalno prepoloviti troškove za njih iz budžeta. Pošto prođe Vladu, spisak “nepoželjnih” aminovaće i Skupština.