Vesti
Politika
Nikolić na skupštini UN govori posle Obame
03.09.2012. 12:00
Izvor: Mondo
Nikolić na skupštini UN govori posle Obame
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govoriće 24. septembra na Generalnoj skupštini UN u Njujorku posle predsednika Brazila, koji po tradiciji govori prvi, i domaćina, predsednika SAD Baraka Obame, izjavio je predsedavajući Skupštinom Vuk Jeremić.
"To pokazuje ugled Srbije nakon što smo dobili predsedavanje Generalnom skupštinom UN", rekao je Jeremić Radioteleviziji Srbije.
Jeremić je naveo da je otvaranje Generalne skupštine UN prilično formalna stvar i da je od 1946. godine tradicija da prvo govori predsednik Brazila, što je utešna nagrada jer Brazil tada nije postao stalni član Saveta bezbednosti.
"Drugi će govoriti domaćin, predsednik SAD Barak Obama, a redosled od trećeg do 190. mesta je pitanje diplomatskih pregovora. Srbija je ove godine u tome bila uspešna i predsednik Srbije će govoriti posle Obame", rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.
Dodao je da će predsedavanje Srbije Generalnom skupštinom početi 18. septembra i da će on dotle održati pripremne sastanke sa generalnim sekretarom UN i članicama Saveta bezbednosti UN i predsedavajućima ključnih komiteta UN.
Jeremić je naveo da će u njegovom timu, odnosno u Visokom savetu predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN biti i bivši premijer premijer Rusije Jevgenij Primakov, bivši španski ministar spoljnih poslova Migel Moratinos, bivši indonežanski ministar Virajuda, bivša švajcarska ministarka Kalmi-Rej, kao i generalni sekretar Organizacije američkih država Miguel Insulza.
"To je Visoki savet koji je prihvatio da bude uz predsednika Generalne skupštine, dakle, uz Srbiju, bez nadoknade i na njihova imena ćemo moći da računamo u budućnosti. Tim niže rangiranih diplomata je takođe internacionalan i biće diplomata iz Južne Afrike, Rusije, Španije, Švajcarske, Turske, Čilea i svi će biti tamo o trošku njihovih vlada, ali predsedavanje Srbije će biti vrlo internacionalno", rekao je Jeremić.
Jeremić je naveo da je možda mala uteha za ljude koji u Srbiji jako teško žive to što je pozicija Srbije u međunarodnim okvirima takva da su neki ljudi čije se ime izgovara sa poštovanjem u svetu prihvatili da budu u timu Srbije za predsedavanje Ujedinjenim
nacijama.
Jeremić je rekao da neće napustiti Demokratsku stranku (DS) i da će njegovi prijatelji "uvek moći da računaju" na njega.
"Nije tačno da ću napustiti DS, jer nisam čovek koji bi napustio svoja opredeljenja i svoje okruženje kako vetar duva. Moji prijatelji će moći na mene da računaju i u budućnosti", rekao je Jeremić.
Mediji su ranije javili da se Jeremić dogovorio o prelasku u Socijalističku partiju Srbije (SPS) sa predsednikom te stranke i premijerom Srbije Ivicom Dačićem.
Jeremić je rekao da putuje u Njujork početkom sledeće nedelje i da neće prisustvovati sednici Glavnog odbora DS-a, zakazanoj za 8. septembar.
"U narednih godinu dana nosiću dres reprezentacije, predstavljaću Srbiju u Njujorku i mislim da bi predsedavanje Srbije u Njujorku trebalo da bude jedinstveno, i Vlada i opozicija. Ovo je prilika za koju smo se izborili teškom mukom, jer se to dešava jednom u sto godina i trebalo bi da budemo jedinstveni i sa najboljim licem", rekao je Jeremić.