Vesti
Politika
Premijer Dačić konačno u Briselu
04.09.2012. 12:00
Izvor: b92
Premijer Dačić konačno u Briselu
Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić nalazi se u prvoj poseti Briselu od kako je 27. jula postao predsednik Vlade. U sedište EU ide i šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić.
Oni će sa čelnicima EU razgovarati o tome kako Srbija ispunjava uslove za dobijanje datuma pregovora.
Dačić će prvo razgovarati s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem, a zatim s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom. Sastaće se i sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.
Planiran je i suset sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malstrom.
Teme razgovora će biti reforme koje Srbija sprovodi, naročito reforma pravosuđa, borba protiv "sistemske korupcije" i nastavak dijaloga s Kosovom.
Ovo je prva poseta Ivice Dačića Briselu od kada je postao premijer.
Kako su agenciji Beta rekli zvaničnici EU u Briselu, od premijera Dačića se očekuje da podrobnije obrazloži i glavne strategijske ciljeve nove srpske vlade i njen ključni cilj da što brže napreduje na putu ka članstvu u Uniji.
Obnovi dijaloga s Kosovom bi, utisak je izvora u Briselu, trebalo da doprinese i stav vlade u Beogradu da ubuduće na regionalnim sastancima ne zahteva da Kosovo bude obavezno predstavljeno i celim tekstom fusnote, utvrđene dogovorom u dijalogu Beograd-Priština.
To će bez sumnje biti i tema razgovora visokih zvaničnika EU i Srbije.
Evropska unija pozdravila je odluku vlasti u Srbiji u vezi sa instrukcijom za postupanje predstavnika državnih organa na skupovima posvećenim regionalnoj saradnji, na kojima učestvuju predstavnici Prištine, rekla je za Radio B92 Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost. Međutim, kako je navela, Evropa od Beograda i Prištine sada želi da vidi efikasnu, inkluzivnu i reprezentativnu regionalnu saradnju.
EU smatra da bitka protiv korupcije, koja je smetnja i za privlačenje investicija, treba da urodi opipljivim rezultatima na višem nivou, ali se, ipak, ne traži da to obavezno dovede do hapšenja visokih zvaničnika kao, recimo, u Hrvatskoj, već da se saseku koreni sistemske korupcije, uključujući 24 sporne privatizacije.
Kad je reč o nužnom dodatnom preustrojstvu srpskog pravosuđa, očekivanja Brisela su da se reše sva sporna pitanja naimenovanja tužilaca i sudija i zajamči nezavisnost sudstva.
Krugovi u EU kažu da se to odnosi i na sporne dopune zakona o srpskoj centralnoj banci, za koje se smatra da idu na uštrb nezavisnosti te banke i time odudaraju od zakona EU, s tim što bi ovo pitanje vlada u Beogradu trebalo prvenstveno i podrobno da reši s Međunarodnim monetarnim fondom.
Evropski komesar za proširenje Štefan File je prošlog četvrtka izjavio da dobijanje datuma početka pregovora između Srbije i EU isključivo zavisi od toga da li će i kada Srbija ispuniti uslove koje je utvrdio Evropski savet.
Evropski diplomatski zvaničnici su naglasili da će za to veoma važno biti Mišljenje koje će Evropska komisija dati 10. oktobra, ali su predočili da bi možda realnije bilo očekivati da Evropski savet, vođi EU, datum početka tih pregovora utvrde u martu iduće godine, a možda i u junu.
Nemačka, kako se tvrdi, još uvek smatra da je prerano za odobravanje datuma pregovora sa Srbijom, ali bi neke druge uticajne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Holandiju, htele da se to što pre učini.
Stav Berlina je, prema ovim izvorima, izgleda opredeljen i zajedničkim stavom s SAD da bi do kraja godine trebalo naći trajno rešenje za Kosovo i odnose Beograda i Prištine, pa se tako vrši pritisak i na predsedavajućeg EU, Kipar, da podrži rasplet koji bi značio prihvatanje "samostalnosti Kosova".
File je posle razgovora s potpredsednicom srpske vlade Suzanom Grubješić naglasio spremnost Evropske komisije da Srbiji u napretku ka EU snažno pomogne savetima i podrškom, uz tesnu saradnju.
To uključuje i rešenost da se deo sredstava iz programa Evropske unije za podršku zemljama u postupku evropske integracije upotrebi i za direktnu budžetsku podršku vladi u Beogradu kako bi ona premostila sadašnje ekonomsko-finansijske nevolje.