Vesti
Politika
Đelić: Ili promene ili cepanje
05.09.2012. 12:00
Izvor: b92
Đelić: Ili promene ili cepanje
Član Predsedništva DS-a Božidar Đelić izjavio je da su promene u stranci potrebne, a da svaki pokušaj njihovog blokiranja može da dovede do rascepa stranke.
Uoči sednice Glavnog odbora DS, zakazena za subotu 8. septembar, Đelić je za "Blic" rekao da bi ta sednica trebalo da omogući zakazivanje izbora do kraja godine za čelne pozicije u DS-u na kojima bi glasali svi članovi stranke.
"Izazovi u našoj zemlji su tako veliki, da bi bilo uputno da DS što pre osveži i osnaži legitimitet svih njenih organa i spremi se za opoziciono delovanje", kazao je Đelić.
"Glavni odbor treba da odredi datum održavanja izbora koji bi takve promene omogućili. Odavno se čeka da na stranačkim izborima pravo glasaju imaju svi naši članovi, ne samo delegati opštinskih odbora. Mislim da je vreme za taj demokratski iskorak, koji će ojačati vezu između vrha i baze. Za to ću se založiti na sednici u subotu", rekao je Đelić.
Na pitanje da li će biti promena već u subotu, Đelić je odgovorio da velika medijska pažnja posvećena DS pokazuje da je ona "uz sve njene mane i promašaje, nada i ključna poluga za promene nabolje".
"Nadam se da će ta sednica biti početak promena u stranci", dodao je on.
Na pitanje o kakvim se promenama radi, da li predsednika ili samo potpredsednika i lokalnih čelnika, Đelić je kazao da, "da je samo nekoliko desetina hiljada naših glasača više izašlo u drugi krug predsedničkih izbora, da su bili manje ubeđeni u pobedu ili da su manje hteli da nas kazne, danas bi svi govorili o genijalnosti i nepogrešivosti Borisa Tadića".
"Neki neshvatljivo brzo zaboravljaju njegov ogroman pozitivan učinak za zemlju i ceo region. S druge strane, posle poraza, bilo bi autistično misliti na ništa ne treba da se menja", rekao je Đelić.