Vesti
Politika
Šulc ostaje pri svom stavu
05.09.2012. 20:00
Izvor: RTS
Šulc ostaje pri svom stavu
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ostaje pri svojoj izjavi da je potrebno međusobno priznavanje Beograda i Prištine za ulazak u EU, saopšteno iz Šulcovog kabineta. Šulc izneo lični stav, kaže premijer Ivica Dačić.
Kabinet predsednika Evropskog parlamenta saopštio je da Martin Šulc ostaje pri svojoj izjavi o potrebi međusobnog priznavanja Beograda i Prištine za ulazak u EU, prenosi Tanjug.
"U svojoj izjavi on je samo rekao ono što je očigledno. Predsednik vidi sudbinu i Kosova i Srbije kao budućih članica EU", citirao je Dojče vele pojašnjenje iz Šulcovog kabineta.
U saopštenju se dodaje da predsednik Evropskog parlamenta ne želi da komentariše šta drugi govore o tom pitanju.
Šulcovu izjavu, naime, juče je demantovao evropski komesar za proširenje Štefan File preciziranjem da nije reč o potrebi priznavanja već normalizacije odnosa sa Kosovom.
EU želi da vidi vidljiv i održiv napredak u odnosima Srbije sa Kosovom. U pitanju je jasan i neprominjen stav svih šefova država i vlada EU, izjavio je komesar za proširenje EU nakon razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu. „Mi govorimo o normalizaciji, a ne o potrebi priznavanja. Taj mandat je veoma jasan i nema planova koji idu preko toga", rekao je File.
Šulc je prvi evropski političar koji je pomenuo potrebu međusobnog priznavanja Beograda i Prištine u procesu priključenja EU.
"Jedino što želimo, nezavisno od diplomatskih aktivnosti, moramo da obezbedimo mir i nenasilje i to je glavni cilj Evropskog parlamenta. A na kraju dugog puta za Srbiju i Kosovo, kao uslov za priključenje EU, postavlja se pitanje međusobnog priznavanja", naveo je Šulc odgovarajući na pitanja novinara posle jučerašnjeg susreta s premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu.
Šulc je dodao da nije teško razumeti da je pitanje međusobnog priznavanja jedno od najdelikatnijih i najtežih pitanja za Srbiju i Kosovo, ali i za EU.
"Za Evropsku uniju to je interni problem, budući da neke članice EU ne priznaju Kosovo, ali Unija kao takva traži da Srbija to učini", naveo je Šulc.
"Naš cilj su mirni i održivi odnosi dve države, što se u ovom trenutku ne čini kao lak cilj, ali je ostvariv", rekao je predsednik Evropskog parlamenta.
Premijer Ivica Dačić ističe da je u Briselu jasno rekao da Srbija neće promeniti svoju volju i priznati jednostrano proglašenju nezavisnost Kosova i ocenio da je izjava Martina Šulca njegov lični stav baziran na stavovima zemlje iz koje potiče (Nemačke).
Prema Dačićevim rečima, svi razgovori u Briselu, uključujući i taj u Evropskom parlamentu, su bili veoma pozitivni, kao i cela poseta, te da je prvi put ton kojim se razgovralo bio sasvim drugačiji.
"Atmosfera je mnogo relaksiranija, nema pritisaka jer ni mi ne govorimo o tome da po svaku cenu želimo da budemo članovi EU i da po svaku cenu želimo da dobijemo pozitivno mišljenje. Mi želimo proces koji će dovesti do toga. Želimo iskren odnos, da ne lažemo jedni druge, da ne ulazimo u dogovore da bismo jedni druge prevarili i da u pet do 12 menjamo uslove", poručio je Dačić u izjavi Tanjugu.
Da EU želi da vidi napredak u odnosima sa Kosovom, premijeru Srbije prenela je i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.
U njenom kabinetu kažu da ne žele da komentarišu izjavu predsednika Evropskog parlamenta i da u poziciji visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU i ujedno potpredsednice Evropske komisije "nema ničega novog": "Pitanje priznavanja je pitanje za zemlje članice EU, ali ono što mi iz EU i Saveta govorimo jeste da je dalja normalizacija odnosa Kosova i Srbije ključna", izjavila je portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič.