Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada zabranjuje izvoz soje, suncokreta i šećerne repe
07.09.2012. 12:00
Izvor: Blic
Vlada zabranjuje izvoz soje, suncokreta i šećerne repe
Rasim Ljajić , ministar unutrašnje i spoljne trgovine najavio je da će vlada na današnjoj sednici doneti uredbu o zabrani izvoza šećerne repe, soje i suncokreta, kao i odluku o razmeni veštačkog đubriva za merkantilnu pšenicu i kukuruz za Robne rezerve po vrlo povoljnim uslovima.
Te odluke vlada donosi sa ciljem da obezbedi snabdevenost tržišta jestivim uljem i šećerom i pristupačnost cena prehramebnih proizvoda za sve potrošače, rekao je sinoć Ljajić i dodao da su te mere usmerene na stabilnost cena mleka, mesa, šećera, ulja i brašna.
Intervenisaćemo sa merkatilmon kukuruzom iz Robnih rezervi, a za uzvrat će tražiti da tu za količinu kukuruza vrate isporukom mesa, kako bi se stabilozoavla ponuda i cena mesa, najavio je ministar trgovine.
Vlada razmišlja i o interventnom uvozu osnovnih životnih namirnica, pri čemu će taj uvoz biti oslobođen plaćanja carine, ali će ta mera biti doneta kasnije i zavisiće od situacije na tržištu, nagovestio je Ljajić i dodao da ta mera još nije doneta, a na spisku je od 15 mera koje će predložiti resorno ministarstvo.
Ljajić je rekao da je u Robnim rezervama trenutno oko 209.000 tona pšenice, što je zadovoljavajuće i oko 79.000 tona kukuruza, pri čemu otkup tih žitarica i dalje traje.
On je najavio i da će vlada otkupiti oko 200.000 tona merkantilnog kukuruza da sa ciljem da se pomogne stočarstvu i obezbedi stabilnost cena mesa.
Govoreći o vladinoj uredbi o ograničenju marži, Ljajić je rekao da će ona ostati na snazi do kraja godine, iako je ta mera nepopularna.
U planu vlade je i da se donese meru o takozvanoj "socijalnoj korpi", nagovestio je Ljajić i objasnio da će cilj te mere biti da se stabilizuju cene osnovnih živiotnih namirnica.
Ljajić je najavio mogućnost isplate 13. penzije, koje će uslediti posle reablansa budžeta, a odgovarajući na pitanje o eventualnoj prodaji "Telekoma Srbija" rekao je da u ovom trenutku to nije tema kojom se vlada bavi.