Vesti
Politika
Uz Đilasa Đelić i Ružica Đinđić
09.09.2012. 14:00
Izvor: b92
Uz Đilasa Đelić i Ružica Đinđić
Beograd -- Kako saznaje B92, u subotu je uoči sednice GO DS održano predsedništvo stranke gde je veću podršku dobio predlog o delegatskom sistemu na izbornoj skupštini DS.
Članovi predsedništva su se pre sednice Glavnog odbora izjašnjavali o izbornoj skupštini i načinu izbora rukovodstva strake - delegatski ili neposredno. Predlog Dragana Đilasa, zamenika predsednika DS o delegatskom načinu izbora rukovodstva stranke podržalo je 15 članova predsedništva, dok je 11 bilo za predlog Borisa Tadića o neposrednim izborima.
Od javnosti poznatijih članova predsedništva DS-a, za Đilasov predlog su, kako saznajemo, bili Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Dušan Elezović, Borislav Stefanović, ali i Božidar Đelić, Ružica Đinđić, Milan Marković, Tamara Milošević.
Tadićev predlog o neposrednim izborima novog rukovodstva DS-a podržali su Dragoljub Mićunović, Dušan Petrović, Marko Đurišić i članovi predsedništva sa juga Srbije.
Dragan Šutanovac je, prema našim saznanjima, bio uzdržan, dok je Jelena Trivan dan ranije podnela ostavku na mesto potpredsednice stranke i tako izbegla izglasavanje između Tadića i Đilasa.
U subotu je GO DS nakon burne višesatne rasrpave odlučio da vanredna skušptina DS bude održana 10. novembra po delegatskom sistemu. Tako su članovi GO prvihvatili Tadićev predlog za dautum i Đilasov za način izbora rukovodstva stranke.
Predsednim DS-a Boris Tadić rekao je da očekuje zanimljive izbore i najavio da će se kandidovati za predsednika DS-a. Kako saznajemo, za predsednika stranke kandidovaće se i Dragan Đilas, ako to budu tražili odbori stranke. Iako je Đilas pre dva meseca izajvio da se neće kandidovati za predsednika DS-a ako to učini Tadić, izvori B92 navode, da će Đilas ipak ići u trku za prvog čoveka demokrata ukoliko ga podrži dovoljan broj odbora Demokratske stranke.