Vesti
Politika
Nikolić danas sa Putinom u Sočiju
11.09.2012. 12:00
Izvor: B92
Nikolić danas sa Putinom u Sočiju
Soči -- Predsednik Tomislav Nikolić razgovaraće u Sočiju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prvenstveno o ekonomskoj saradnji, pre svega u oblasti energetike.
Tema će biti i ruske investicije u Srbiju.
Kako saznaje agencija Beta, tokom Nikolićeve radne posete Rusiji neće biti potpisani nikakvi sporazumi ni dokumenta, uključujući i sporazum o strateškom partnerstvu koji je pripremljen još pre skoro godinu dana.
Do potpisivanja može doći tek tokom zvanične posete jednog od predsednika što bi se moglo dogoditi do kraja godine.
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da Moskva očekuje da čuje planove Beograda i, posebno, platformu za Kosovo.
"Moskva očekuje da će taj susret imati važne posledice po bilateralne odnose. Polazimo od toga da će predsednik Srbije dati ocenu trenutne političke sutuacije u Srbiji, kakva raspoloženja preovladjuju u društvu, kakvi su planovi nove srpske vlade i sa kojim se problemima suočava Srbija, posebno u ekonomskoj sferi", rekao je Konuzin u intervjuu Tanjugu.
Rusiju, kako je dodao, posebno interesuje kako teče izrada nove platforme Srbije za rešavanje kosovskog pitanja.
"Nama je to važno, jer naš stav ostaje principijelan i na strani Srbije u ovom, za nju izuzetno važnom, pitanju", istakao je ambasador Konuzin.
Najavljujući susret, Kremlj je saopštio da će dva predsednika razmotriti puteve daljeg produbljivanja bilateralnih odnosa u svim oblastima saradnje. Reč je, između ostalog, o prioritetnim oblastima poput trgovinsko-ekonomske i energetske saradnje kao i realizacija gasnog strateškog projekta Južni tok.
Kako je saopšteno u Beogradu, Rusija je jedan od najvećih trgovinskih investicionih partnera Srbije, spoljnotrgovinska razmena je tokom 2011. godine premašila dve milijarde dolara što je za 42,5 odsto više nego tokom 2010. godine.
U srpskoj delegaciji je i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.