Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada predložila: PDV na 20 odsto, akcize na duvan idu sa 33 na 43 dinara
11.09.2012. 12:00
Izvor: Blic
Vlada predložila: PDV na 20 odsto, akcize na duvan idu sa 33 na 43 dinara
Vlada je danas donela odluku da se opšta stopa PDV-a od oktobra poveća sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa PDV-a od osam odsto. Akcize na duvan će biti povećane, od 1.oktobra do 30. juna 2013. umesto sadašnjih 33 dinara po pakli, predloženi iznos je 43 dinara
Predlog predviđa da potom od 1.jula 2013. pa do kraja sledeće godine akcize na duvanske proizvode budu 45 dinara, sazanje "Blic" u Vladi Srbije.
Vlada Srbije usvojila je danas Predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu kao i paket od 12 zakona kojima će se uvesti red u javne finansije i sprečiti propadanje države, saopšteno je danas nakon sednice vlade.
Premijer Ivica Dačić istakao je da vlada namerava da zaštiti slojeve stanovništva koji su najviše pogođeni krizom, što znači da neće biti zamrzavanja plata i penzija, naveo je on.
Dačić je rekao da će ove mere doneti uštede od milijardu evra i podrazumevaju drastične rezove smanjenjem nepotrebnih troškova države, između ostalog i ukidanje raznih agencija, direkcija i fondova.

Od 1. januara PDV po naplati
Mere predvidjaju ukidanje 130 parafiskalnih nameta, koje će rasteretiti privredu Srbije, rekao je Dinkić. Za mala i srednja preduzeća se od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plate tek kada naplate robu, naveo je on.
Odlučeno je da će plate u javnom sektoru i penzije moći da se povećaju dva odsto u oktobru i isto toliko u aprilu sledeće godine da bi se od oktobra 2013. njihovo uskladjivanje nastavilo kako je predvidjeno fiskalnim pravilima.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da je merama predviđeno obaranje konsolidovanog budžetskog deficita sa sadašnjih 7,1 odsto na 6,7 odsto do kraja godine.
Prema njegovim rečima, ovaj program za zaustavljanje krize, pored obaranja deficita, značiće i smanjenje brzine rasta javnog duga koji će po inerciji rasti i u narednom periodu da bi se zaustavio 2014.

Više akcize na dizel gorivo
Dinkić je istakao da je vlada odlučila da poveća akcize na cigarete kao i akcize na dizel gorivo, a porez na dividende i prihod od kamata povećan je sa 10 na 15 odsto.

Najviša zarada 162.000 dinara
Vlada Srbije donela je i odluku da o najvišoj plati u javnim službama od 162.000 dinara bez minulog rada. Takođe, plate tehničkog osoblja (vozača, kafe-kuvarica...) biće ujednačene. Smanjenje plata, neće se odnositi na neke specifične institucije, poput kontrole leta, Narodne banke Srbije, Fiskalnog saveta, javnih preduzeća koja imaju konkurenciju na tržištu, kao ni na pilote, letačko osoblje i stručnjake za informatičku tehnologiju.
Dinkić je rekao da je za više od pola miliona najugroženijih penzionera sa primanjima ispod 15.000 dinara vlada obezbedila posebnu pomoć od po 16.000 dinara godišnje, čija će prva rata biti isplaćena već tokom sledeće nedelje.
Ministar je najavio da će budžet za narednu godinu vlada usvojiti do kraja oktobra, a u skupštini će se naći u drugoj polovini novembra i dodao da će istovremeno sa budžetom za 2013. biti usvojeno i povećanje poreza na dobit sa 10 na 12 odsto.
"Kriza je jako duboka, nema velikog izbora, ili će kriza uništiti Srbiju ili će Srbija zaustaviti krizu", rekao je Dinkić i izrazio uverenje da će Srbija uspeti da se izbori sa krizom.