Vesti
Politika
Vukčević: Neko bi da zataška strašne zločine
11.09.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Vukčević: Neko bi da zataška strašne zločine
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ozjavio je za B92 da je Tužilaštvo izašlo u javnost s novim svedokom trgovine organima kako bi sprečilo zataškavanje.
Vukčević smatra da postoje strane kojima nije u interesu da istina o vađenju organa kidnapovanim Srbima i Albancima sa Kosova bude otkrivena, ali je uveren da je Tužilaštvo za ratne zločine sakupilo dovoljno dokaza koji potvrđuju da su ti zločini vršeni na Kosovu i u Albaniji.
"Ja sam to juče pokušao da objasnim. Bojimo se opstrukcije. Ona se na određeni način i vidi i to se odnosi na protok vremena koji je velik i otkad je formiran ovaj međunarodni tim na čelu sa tužiocem Vilijamsonom, s kojim sam inače imao odličnu saradnju. Međutim, kako vreme prolazi ja ne vidim da se apsolutno išta dešava", rekao je Vukčević.
Na pitanje ko pokušava da ovaj slučaj zataška, on kaže da ne bi da pominje zemlje, ali "da postoje određene snage kojima naruku ne ide da se ovakva monstruozna stvar obelodani i utvrdi ko je to uradio".
"Naša dužnost je da se dokaže da je zločin izvršen i mislim da smo mi to i uradili. Mi smo započeli to davno i mi smo takođe pokušali u direktnoj komunikaciji s tužilaštvom u Tirani, ali nismo uspeli i tada smo se o obratili Savetu Evrope, odnosno Diku Martiju, koji se tada uključio i uradio to što je uradio", kazao je Vukčević.
Na pitanje da li jednim svedokom može da se reši slučaj, Vukčević kaže da ne može, ali napominje da ima i ostalih dokaza u slučaju trgovine organima na Kosovu i Albaniji, koji su važni.
U tom smislu, on nije hteo da komentariše izjavu predsednika vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da zaštićeni svedok nije jedini, rekavši da "ne bi otkrivao više detalja ali i da ne bi ni demantovao ministra unutrašnjih poslova".
Vukčević je takođe rekao i da se iz iskaza zaštićenog svedoka, koji je sinoć objavljen na RTS-u i u kom se do detalja objašnjava kako je "naživo" uzet organ jednom Srbinu, može zaključiti da je cela stvar bila veoma organizovana.
Tužilac za ratne zločine je potvrdio da će se uskoro sastati sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, s kojim će razgovarati o ovom slučaju i od kog, kako kaže očekuje podršku, jer je, kako podseća Vukćević, Haško tužilaštvo radilo na tome, a knjiga Karle del Ponte je i pokrenula celu stvar.