Vesti
Politika
Smenjen Pavličić, izabran Vučević
13.09.2012. 12:00
Izvor: b92
Smenjen Pavličić, izabran Vučević
Novi Sad -- Odbornici Skupštine Novog Sada smenili noćas gradonačelnika Igora Pavličića i sve članove gradskog veća. Za novog gradonačelnika izabran Miloš Vučević iz SNS.
Od ukupno 78 odbornika, u tajnom glasanju na vanrednoj sednici je učestvovalo 42 odbornika i svi su glasali za smene, kao i za izbor Vučevića.
Odbornici Demokratske stranke i LSV nisu želeli da učestvuju u glasanju dok je pet odbornika SRS napustilo sednicu na njenom početku.
Nakon što je sa funkcije gradonačelnika smenjen Igor Pavličić, na tu funkciju imenovan je šef novosadskog odbora SNS-a Miloš Vučević, a za njegovog zamenika Borko Ilić iz DSS.
Vučević je nakon imenovanja rekao da "nije vreme za gradonačelnika koji nije nadležan, nego za gradonačelnika koji rešava probleme". On je novi sastav Gradskog veća nazvao "spojem mladosti i iskustva".
"Mislim da je svima bilo jasno još u popodnevnim satima da postoji nova skupštinska većina. Izabrali smo nove organe skupštine grada, novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika. Ono što je najvažnije je da je prestala ova priča koja je trajala mesec i po dana. Nadam se da Novi Sad više neće biti interesantan samo zbog događaja u Skupštini grada i da ćemo se posvetiti gradu i rešavanju brojnih problema", kazao je Vučević.
Za predsednika novosadskog parlamenta izabran je predsednik Gradskog odbora SPS Siniša Sević, a za njegovog zamenika Miroslav Ilić koji je izbačen iz pokreta "Dveri". Skupština je, takođe, izabrala i nove članove Gradskog veća.
"Mislim da treba dati neko vreme svima koji su danas izabrani, da se vidi kako će raditi i kako će obavljati funkcije na koje su izabrani. U narednom periodu biće prostora i za kritike i za pohvale i očekujem da svi daju svoj maksimum", poručio je novi predsednik Skupštine Novog Sada.
Pavličić je posle smene rekao novinarima da je ovim glasanjem razrešena politička kriza koja traje od formiranja sada već bivše gradske vlasti.
"Dobro je da se prekinulo sa krizom i sve ovo što je loše treba da ostane iz nas", kazao je Pavličić, ističući da novim vlastima želi puno uspeha.
On je kazao da na računu Grada ostavlja blizu šest milijardi dinara i da su obezbeđena sredstva za završetak izgradnje Mosta Slobode, Bulevara Evrope, renoviranje Stadiona "Karađorđe" i završetak kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.
Aleksandra Jerkov iz LSV, koja je smenjena s mesta predsednice Skupštine grada je posle smene izjavila novinarima da većinu koja je formirana u gradskoj skupštini i koja je smenila demokratski izabranu vlast, čine, pored odbornika SNS i DSS, i odbornici SPS koji su, kako je kazala, naterani da budu članovi te koalicije, SPO-a koji su "prebegli", "Dveri" koji su izbačeni iz svog pokreta i Romske demokratske stranke, koju, prema njenim rečima, njihovi sadašnji koalicioni partneri "optužuju za krađu glasova".
"Osumnjičeni, napredni, odbačeni i naterani su ti koji su smenili demokratski izabranu vlast u Novom Sadu", kazala je Jerkov.
Ona je rekla da se smene u Novom Sadu odvijaju pod uticajem i uz učešće potpredsednika vlade koji je, kako je rekla, "i javni i tajnim delovanjem vršio pritisak i ucenjivao odbornike".
"Zna se da o nekome više govore oni koji su protiv njega nego oni koji su za njega. Ponosna sam što me je ova i ovakva skupštinska većina smenila", rekla je Jerkov.
Odbornici su izabrali i 11 članova Gradskog veća, a nove direktore dobilo je 16 javnih i javno-komunalnih preduzeća u gradu.
Novo Gradsko veće sada čine Dejan Mandić iz SNS zadužen za budžet i finansije, Nemanja Vukčević iz SPS za saobraćaj, za sport i omladinu Predrag Svilar iz DSS-a, za socijalnu zaštitu i brigu o deci Bela Kurina iz Romske demokratske stranke (RDS), za komunalne delatnosti Nikola Ćirović iz iste partije.
Novi član Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine je Nemanja Starović iz Srpskog pokreta obnove (SPO), za zdravstvo Petar Novaković (SNS), za obrazovanje Radomir Dabetić (SPS), za upravu i propise Milan Đurić (SNS).
Goran Sečujski i Milanka Brkić, koji su na izborima nastupali na izbornoj listi "Dveri" pa potom isključeni iz stranke, imenovani su za članove Gradskog veća za privredu, odnosno za kulturu.
Čitav dan u Skupštini grada Novog Sada trajala je agonija oko održavanja sednice na kojoj je novoformirana većina predvođena SNS-om tražila smenu dosadašnjeg gradonačelnika Igora Pavličića.