Vesti
Društvo i ekonomija
Nema smanjivanja poreza na opremu za bebe
13.09.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Nema smanjivanja poreza na opremu za bebe
Porez na dodatu vrednost (PDV) na opremu za bebe neće biti smanjivan, ali će rasti akcize na dizel. Poreskoj upravi veća ovlašćenja
Porez na dodatu vrednost (PDV) na opremu za bebe neće biti smanjivan, izjavila je danas savetnik za poreski sistem u Ministarstvu finansija Srbije Milica Bisić.
U razgovoru sa novinarima ona je rekla da postoji ideja da se umesto smanjivanja PDV obezbedi dodatna pomoć siromašnijim porodicama za dobijanje prinove u porodici, koja bi bila namenjena za opremu za bebe.
Tu dodatna pomoć bi, kako je rekla, u zavisnosti od budžetskih mogućnosti i broja potencijanih korisnika mogla da bude predviđeno budžetom za 2013. Dodala je da se u Ministarstvu finansija sada obračunava koliko bi moglo da bude korisnika te pomoći.
Bisićeva je podsetila da socijalna politika već podrazumeva dve vrste pomoći koje se isplaćuju za roditeljstvo. Precizirala je da se isplaćuje jednokratna roditeljska pomoć koji dobijaju svi roditelji koji dobiju dete i dečiji dodatak, koji dobijaju siromašnije porodice.
Savetnica u Ministarstvu finansija je istakla da nije razmatrano ukidanje PDV za bilo koji proizvod i napomenula da ukidanje ili smanjenje PDV sa namerom da se rasterete poreza oni koji manje u stvari ima suprotan efekat, jer time više oslobađate one koji imaju mnogo.
Bisićeva je rekla da bi kod eventualnog smanjenja PDV na opremu za bebe postojao i problem praktične primene, jer je zbog visoke razlike u cenama pojedinih proizvoda pitanje na koju bi se opremu to odnosilo.
Kao primer je navela dečija kolica, koja mogu da koštaju i 50.000 dinara i 500.000 dinara.
Bisićeva je podsetila da je predlog imena Zakona o PDV opšta stopa od 18 odsto povećana na 20 odsto, dok "sve što je bilo oporezovano po nižoj stopi od osam odsto, ostaje osam odsto".
U Srbiji će od 1. oktobra biti povećana akciza na dizel, dok će akciza za benzin ostati ista, izjavila je Bisić.
Ona je novinarima rekla da je Predlogom izmena zakona o akcizama predvođeno da sa 37,07 na 42 dinara po litru bude povećana akciza na dizel gorivo koje se koristi za putničke automobile, dok će akciza za benzinsko gorivo ostati nepromenjenja - 49,6 dinara po litru.
Bisićeva je istakla da će iznos akcize ostati isti za dizel koji se koristi za druge namene, kao naprimer u poljoprivredi, za grejanje i transport, a da će u nekim slučajevima čak biti i smanjena.
Kako je objasnila, ti korisnici će plaćati višu akcizu za dizel, ali će im država vraćati razliku do niže akcize.
Bisićeva je istakla da će se refakcijom onemogućiti odnosno bitno organičiti zloupotrebe koje su do sada postojale kod kupovine lož ulja, što je državu prošle godine koštalo šest milijardi dinara,
a ove godine dvostruko više.
Ona je rekla da nema razloga da promena akcize dovede do pada potrošnje naftih derivata.
Bisićeva je kazala da je pre donošenja odluke urađena procena takozvane elastičnosti tražnje, odnosno uticaja povećanja cena na obim prodaje koja je pokazala da će pad potrošnje biti neznatan.
Kako je rekla, kod obračuna prihoda koje očekuje država od akciza uvek se uzima u obzir i reakcija tržišta.
Izmene Zakona o akcizama nalaze se u skupstinskoj proceduri i trebalo bi ih poslanici razmatraju naredne sedmice.
Pored zakonskih izmena usmerenih na kratkoročno rešavanje problema u javnim finansijama, Vlada Srbije predložila je i usvajanje niza izmena zakona čiji je cilj unapređenje postojećeg poreskog sistema, tvrdi Bisićeva.
Kada se radi o predlogu izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, predviđeno je proširivanje nadležnosti Poreske uprave usled ukidanja Uprave za igre na sreću, Republičkog deviznog inspektorata, kao i nad neregistrovanim delatnostima.
Istovremeno, Poreskoj upravi biće vraćena nadležnost nas prekršajnim postupcima u toj oblasti koja je bila preneta na sudove, kao i drugostepeni postupak po rešenjima lokalnih samouprava.
Planiran je i povoljniji tretman za odlaganje poreskog duga obveznicima koji sami prijave nemogućnost redovne otplate, tako što će biti omogućena otplata na rate i smanjena kamata, a biće uspostavljen i jednak tretman kašnjenja u isplati obaveza i za državu i za poreske obveznike.
To znači da će ukoliko država bude kasnila sa povraćajem PDV-a, poreskim obveznicima plaćati kaznenu kamatu, tako da se očekuje da će se to naći u vrhu prioriteta za isplatu Uprave za trezor.
Što se tiče predloga izmena Zakona o PDV-u, Bisić je ponovila da niža stopa PDV-a od osam odsto ostaje nepromenjena za sve proizvode za koje je i do sada važila, a da je viša stopa povećana sa 18 na 20 odsto.
Ona je podsetila da je granica za obavezan ulazak u sistem PDV-a podignuta sa četiri na osam miliona dinara, a da je donja granica ukinuta kako bi se olakšao rad preduzećima koja se bave izvozom usluga i čiji promet najvećim delom nije u zemlji.
PDV u građevinarstvu po prvi put će platati investitori, a ne izvođači radova, a povećan je i iznos PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa pet na osam odsto i taj novac biće im uplaćivan direktno na račun.
Takođe, predlogom izmena Zakona o porezu na dohodak građana predviđeno oporezivanje kapitalnog dobitka samo ako je nepokretnost koja se prodaje u vlasništvu kraće od deset godina.
Iz oporezivanja će biti izuzet i iznos otpisa kredita za stan koji se prodaje radi namirenja duga po kreditu usled nemogućnosti otplate i koji je ranije bio tretiran kao prihod, rekla je Bisić.