Vesti
Društvo i ekonomija
Radovan Jelašić se (ne) vraća u Narodnu banku
14.09.2012. 12:00
Izvor: Kamatica, Dnevnik, Novosti
Radovan Jelašić se (ne) vraća u Narodnu banku
U Narodnoj banci Srbije je nakon kadrovskih promena mnogo nepopunjenih mesta. Kao kandidat za funkciju predsednika Saveta guvernera NBS pominjao se ovih dana Radovan Jelašić čovek koji je tu funkciju prvog čoveka NBS obavljao pre Dejana Šoškić. Međutim, od toga nema, bar za sada, nema ništa.
Jelašić je zaposlen u Erste bankarskoj grupi u Mađarskoj. Kada smo se obratili direktoru sektora komunikacije u Banci u susednoj zemlji Gospođa Emeše Denks rekal je samo da na to nema komentar.

Kako Dnevnik nezvanično saznaje iz bankarskoh krugova , kada su Radovana Jelašića pitali o pomenutoj opciji odgovorio je navodno: - Hvala, ali već imam posao.

Hoće li se možda, predomisliti ostaje da se vidi.Tek finansijskoj kući u kojoj sada radi, kako Dnevnik saznaje, nije najavio promene.

Sa druge strane, kako navode Novosti, Jelašić je načelno prihvatio Dinkićevu ponudu, i sad je ostalo da tim pravnika proceni da li preuzimanje nove funkcije može da spreči sukob interesa.

Vladimir Ilić, šef poslaničke grupe URS, kaže izbor Jelašića nije sporan, jer radi u banci u stranoj zemlji, nad kojom NBS ne vrši nikakvu kontrolu i nadzor.

Boško Živković, dosadašnji predsednik Saveta guvernera, kaže za naš list da bi izbor Jelašića bio dobro rešenje, jer on ima višegodišnje iskustvo i poznaje Centralnu banku “iznutra”. Ukoliko Jelašić bude izabran, dobijaće mesečnu naknadu u visini poslaničke plate, što je oko 100.000 dinara.

Jelašiću je ponuđena funkcija predsednika Saveta guvernera koja ne zahteva stalno radno vreme članovi se sastaju jednom mesečno a ponekad i ređe.

Ukoliko prihvati funkciju, Jelašić će se susresti bi se sa skoro praznim Savetom. Nakon izbora Jorgovanke Tabaković na mesto guvernera ovo telo su napustili eminenti stručnjaci dr Boško Živković koji je bio predsedni te članovi Kosta Josifidis, Milojko Arsić,Zorica Mladenović.Ostao je samo Nikola Martinović.