Vesti
Politika
Vulin: Srpske institucije će opstati
14.09.2012. 20:00
Izvor: RTS
Vulin: Srpske institucije će opstati
Institucije Srbije će opstati na Kosovu, kao i finansiranje i kosovski dodatak, izjavio Aleksandar Vulin na zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosova. Sve što je država potpisala prošle godine mora se poštovati, rekao Vulin dodajući da "neće sve biti kao što mi hoćemo".
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je u Zvečanu da će srpske institucije na tom području opstati, kao i finansiranje i kosovski dodatak.
"Srbija će na ovom području opstati u svom punom kapacitetu", rekao je Vulin u obraćanju odbornicima na zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosova, posvećenoj aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u severnom delu Pokrajine.
Vulin je istakao da ni u jednom trenutku Srbija neće posmatrati Kosovo i Metohiju drugačije nego što posmatra bilo koji drugi deo svoje teritorije.
"Država će biti ovde u svom punom kapacitetu i neće dozvoliti da ne možete da živite", rekao je Vulin koji je u Zvečan stigao bez najave i kako je sam potvrdio, bez pratnje i telohranitelja.
On je ponovio da se sve što je država potpisala prošle godine mora poštovati, da neće sve biti kao što mi hoćemo, ali je dodao da će građani da znaju "sve što hoćemo i što nećemo".
Vulin je poručio odbornicima da će predstavnici Srba sa Kosova i Metohije biti uključeni u buduće timove za dijalog sa Prištinom i dodao da za Beograd ne postoje ni nadgledana ni nenadgledana nezavisnost Kosova, te da Srbija neće priznati ništa što je ispod Ustava Srbije i Rezolucije 1244.
Insistiraće se na sprovođenju popisa Srba na Kosovu i Metohiji kako bi se, rekao je, videlo koliko Srba ima, kako žive i sa kakvom imovinom raspolažu. Kako je objasnio sprovođenje popisa bi pomoglo pri rešavanju problema uzurpacije 33.000 stambenih jedinica čiji su vlasnici Srbi.
Vulin je objasnio da je danas na sever Kosova ušao preko administrativnog prelaza Jarinje iako su mu, kako je naveo, rekli da ne sme da dođe, jer će ga uhapsiti. On je rekao da je spreman da i pored zabrane da dolazi u Pokrajinu kako bi sa srpskim narodom podelio brige.
"Ne daju mi da dođem, da ne bi čuli ovo što imamo da kažemo jedni drugima, da ne bi čuli ovo što govorimo. Ukoliko pokušaju moje hapšenje nakon izlaska iz sale nemoj da neko pokuša da se suprotstavi kosovskoj policiji i da me brani. Ja ne smem da budem povod ni jedne kamenice, nikakvog nasilja na Kosovu i Metohiji", poručio je Vulin.
On je rekao da je Priština ta koja ne želi nastavak dijaloga i da pokušava da se skloni iz pregovora, i ponovio da je Beograd spreman za nastavak dijaloga.
Odbornici četiri opštine sa severa Kosova zabrinuti su zbog pogoršanja bezbednosne situacije u tom delu Pokrajine i upozoravaju da niko ne pokušava da u njima pronalazi opravdanje za nasilje i upotrebu sile.
"Učestali incidenti za koje se pokušavaju optužiti Srbi a pre istrage i bilo kog dokaza, zabrinjavaju i upozoravaju da se priprema scenario po kome bi severni deo Kosova bio legitiman vojni cilj i poprište nasilja", navodi se u zaključcima nakon zajedničke sednice.
Pored odbornika i predsednika opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić, sednici je prisustvovao i načelnik kosovsko-mitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković.