Vesti
Politika
Evropska komisija: "Mračna ekonomska situacija" u Srbiji, nudimo Vladi svu moguću saradnju
19.09.2012. 12:00
Izvor: Blic
Evropska komisija: "Mračna ekonomska situacija" u Srbiji, nudimo Vladi svu moguću saradnju
Evropska komisija čeka da vidi šta će učiniti vlada u Beogradu u sprovođenju evropskih reformi i rešavanju "mračne ekonomske situacije" i nudi joj svu moguću saradnju, "iako su izazovi veliki", rekla je danas zvaničnica EK za odnose sa srbijom Mirjam Feran.
Ona je u Evropskom parlamentu, u razgovoru evropskih poslanika sa potpredsednicom srpske vlade Suzanom Grubješić istakla da je, kad je reč o sprovođenju reformi, Srbija u ovoj godini bila u posebnoj situaciji zbog opštih izbora i navela da će to biti uzeto u obzir prilikom izrade godišnjeg izveštaja EK o napretku Srbije u reformama i sprovođenju uslova za napredak ka članstvu u EU.
Suzana Grubješić je u razgovoru s poslanicima Delegacije EP za odnose s jugoistočnom Evropom obrazložila usvojene mere srpske vlade za rešavanje ekonomske krize i posebno naglasila rešenost da se sprovedu nužne dopune reforme pravosuđa i učini bitan napredak u borbi protiv korupcije.
Ona je u razgovoru, kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za evropske integracije u Vladi Srbije Milan Pajević, objasnila da će biti vrlo brzo usvojen akcioni plan za preispitivanje pravosudne reforme, naglasivši da je bitno da Srbija dobije nezavisno i delotvorno pravosuđe.
Potpredsednica vlade Srbije je, odgovarajući na pitanja poslanika EP, navela i da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić politički voditi dijalog Beograda s Prištinom, ali je dodala da ne zna zasad ko će voditi taj dijalog u tehničkoj ravni.
Mirjam Feran je istakla da su Evropska komisija i EU u međuvremenu dobili čvrsta uveravanja o pravoj rešenosti novih srpskih vlasti da sprovedu reforme koje vode integraciji u EU.
To su, kako je rekla, u Briselu zvaničnicima Komisije i drugih institucija stavili do znanja predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, a očekuje se uskoro i da ministar pravosuđa Nikola Selaković dodje na razgovore u Brisel.
- Ključna pitanja su normalizacija odnosa s Kosovom, glavna stvar je vladavina zakona uz specifično usredsređenje na reformu pravosuđa, imajući u vidu da je posle odluka Ustavnog suda Srbije nužno da se u dogledno vreme vidi kakva će biti nova strategija i kako će se pristupiti pitanju srpskog pravosuđa - rekla je Feran.
Ona je dodala da Evropska komisija očekuje da vidi kako će teći bitka protiv korupcije i veoma ceni snažnu predanost nove vlade da se uhvati u koštac s tim problemom.
- To konkretno znači da EK očekuje da deluje strategija za suzbijanje korupcije i da srpske vlasti uskoro usvoje akcioni plan za bitku protiv korupcije - rekla je Feran.
Nadležna za odnose sa Srbijom u EK je istakla i važnost bitke protiv organizovanog kriminala i poštovanja prava manjina.
Ona je navela da je nedavno jedna misija EK boravila u Srbiji i povoljno ocenila stanje manjinskih prava, ističući da Srbija upražnjava više standarde za poštovanje prava manjina nego što je to slučaj i u Evropskoj uniji.
Feran je istakla da se u EK pažnja pridaje i naporima srpske vlade da smanji i učini delotvronijom državnu upravu.
Funkcionerka Komisije u Briselu je predočila "nužnost poštovanja nezavisnih tela" u Srbiji, a s tim u vezi, istakla je zabrinutost zbog promene zakona o centralnoj banci.
Ona je ukazala i na to da je EK "veoma svesna da se sav taj program reformi mora sprovoditi u uslovima vrlo mračne ekonomske situacije".
Mirjam Feran je dodala da srpske vlasti jesu donele paket antikriznih mera i da pregovaraju s Međunarodnim monetarnim fondom, dodajući, "da će to biti teško pitanje s kojim se mora uhvatiti u koštac", kao i da je to najbolnije pitanje za narod u Srbiji.
Naglasivši važnost regionalne saradnje, Mirjam Feran, je kao povoljnu činjenicu ocenila nedavne posete srpskog premijera Dačića nekim susednim zemljama.
Ona je podvukla da je u dijalogu Beograd-Priština bitno da se sprovedu postignuti dogovori i posebno istakla povoljan korak srpskih vlasti oko regionalnog predstavljanja Prištine.
- To je za nas istinski važan potez koji omogućava da se održavaju regionalni susreti - istakla je Feran.
Funkcionerka izvršnog tela EU je zaključila da je Evropska komisija "u stanju očekivanja i nudi saradnju novoj vladi u Beogradu kako bi ona nastavila program koji vodi u EU".
Ona je dodala da su "izazovi veliki".
- Ali smo tu da učinimo sve što se može - poručila je Feran.
Suzana Grubješić i Milan Pajević su danas u Briselu razgovarali i s Pjerom Mirelom, direktorom za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, ali o tome nije bilo nikakvog saopštenja niti izjava za javnost.