Vesti
Politika
SAD, Nemačka i Rusija nam šalju nove ambasadore
19.09.2012. 20:00
Izvor: Blic
SAD, Nemačka i Rusija nam šalju nove ambasadore
Meri Vorlik, Volfram Mas i Aleksandar Konuzin spakovali su kofere i već narednih dana zvanično bi trebalo da budu predstavljene njihove zamene. Novi ambasador Nemačke u Srbiji biće Hajnc Vilhelm, SAD-a Majkl Kirbi, dok će Rusku Federaciju u našoj zemlji u narednih pet godina najverovatnije zastupati Aleksandar Čepurin.
Novi američki i novi nemački ambasador predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predaće agremane u sredu, 19. septembra, saznaje “Blic”.
Poslednji radni dan na mestu ambasadorke SAD u Srbiji za Meri Vorlik bio je petak, a već danas ona putuje u Ameriku. Kako je za naš list potvrđeno u Ambasadi SAD, njena zamena Majkl Kirbi u Beograd će doputovati sutra.
- Očekujemo da gospodin Kirbi već dan kasnije, u sredu, preda akreditive - rekli su nam u Ambasadi SAD.
Američka ambasada u Beogradu već u junu je na svom Tviter profilu objavila da će umesto Meri Vorlik doći Kirbi, diplomata sa skoro 30 godina dugim radnim iskustvom u Stejt departmentu. On je obavljao značajne funkcije u američkim diplomatskim misijama u Moldaviji, Južnoj Koreji, Nemačkoj, Danskoj, Tanzaniji i Gvajani. U trenutku kada je imenovan za kandidata za ambasadora u Srbiji, obavljao je funkciju glavnog zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD zaduženog za konzularne poslove.
Hajnc Vilhelm takođe će akreditivna pisma predati u sredu, čime će i zvanično preuzeti dužnost.
- Vilhelm je u Beogradu skoro mesec dana, uveliko radi, a sve će biti i ozvaničeno za dva dana - kaže izvor našeg lista iz nemačke ambasade.
Nemački diplomata do sada je bio zamenik šefa Odeljenja za evropsko pravo u Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu. Neće mu biti nimalo lako da zameni prethodnika jer u vreme Masovog mandata Nemačka je uložila u Srbiju 1,5 milijardi evra, što je 50 odsto više nego ranije.
- Reč je o klasičnom činovniku, što može da bude i dobro i loše. Loše, zato što bi to moglo da znači da oni nama stvarno više nikakvu pažnju ne pridaju. S druge strane, to što je došao neko bez preteranog diplomatskog bekgraunda, može da znači i da se ne očekuju velike stvari i velike odluke za vreme njegovog mandata - objašnjava naš izvor.
Za novog ruskog ambasadora u Srbiji viđen je diplomata Aleksandar Čepurin, ali rusko Ministarstvo spoljnih poslova za njega još nije uputilo zahtev za agreman.
U biografiji Čepurina, koja se može naći u ruskim medijima, piše da je on trenutno direktor Odeljenja za rad sa sunarodnicima u inostranstvu MSP Rusije, a da je od 1975. godine radio na različitim diplomatskim dužnostima u centralnom aparatu MSP Rusije i u inostranstvu. Bio je, između ostalog, direktor Departmana za kadrove i ambasador u Danskoj. U diplomatskim krugovima priča se da se kao diplomata dosad nije bavio Balkanom.