Vesti
Politika
O čemu su Dačić i Vučić pričali s Kirbijem
20.09.2012. 20:00
Izvor: Vesti online
O čemu su Dačić i Vučić pričali s Kirbijem
Srbija očekuje pomoć SAD za postizanje pravednog i održivog rešenja za Kosovo, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić novom američkom ambasadoru u Beogradu Majklu Kirbiju sa kojim se sastao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić.
"Vlada Srbije se zalaže za to da se problemi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirnim putem i dijalogom i očekuje pomoć SAD kako bi se došlo do pravednog i održivog rešenja, uz poštovanje legitimnih ineresa i Srba i Albanaca", rekao je Dačić, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Dačić je novom ambasadoru SAD kazao i da je interes Srbije da uspostavlja dobre partnerske odnose sa SAD, a ambasador Kirbi je istakao da je važan zadatak stvaranje povoljne klime za američke investicije u Srbiji, dodaje se u saopštenju.
U razgovoru je takođe ocenjeno da saradnja Srbije i SAD u borbi protiv organizovanog kriminala daje dobre rezultate.

Vučić: Spremni smo za dijalog s Prištinom
I potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić razgovorao je sa novoimenovanim ambasadorom SAD u Srbiji. Tom prilikom je istakao da je Vlada spremna da nastavi dijalog sa Prištinom i ispuni obaveze koje je preuzela prethodna Vlada.
Vučić je naglasio da će nastaviti da vodi bespoštednu borbu protiv sistemske korupcije, kao i da će Srbija stvoriti povoljnu klimu za dolazak novih investicija, navodi se u saopštenju Vlade.
Vučić i ambasador SAD Kirbi konstatovali su da je veoma dobra saradnja u vojnoj oblasti, a posebno je istaknuta uloga Nacionalne garde Ohaja koja je u velikoj meri podržala proces reforme sistema odbrane.
Ambasador SAD je u razgovoru izrazio punu podršku procesu evropskih integracija Srbije, saopšteno je.