Vesti
Politika
Vučić: Datum početka pregovora na proleće
21.09.2012. 20:00
Izvor: RTS
Vučić: Datum početka pregovora na proleće
Srbija na proleće očekuje datum početka pregovora, rekao prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Nakon odlaska predsednika Nikolića u Njujork biće jasnije u kom formatu i na koji način će se voditi dijalog sa Prištinom, kaže potpredsednica Vlade za evrointegracije Suzana Grubješić.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić očekuje da će Srbija na proleće, a najkasnije do sredine sledeće godine dobiti datum početka pregovora za priključenje EU.
Vučić je rekao da nije iznenađujuće što ovaj datum Srbija neće dobiti do Nove godine.
"Reč je o tome da je prethodna vlada preuzela obaveze koje nije ni pokušala da implementira i sada je nama to težak zadatak, treba da radimo nešto o čemu uopšte nismo razgovarali", rekao je Vučić novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.
On je naveo da taj posao neće biti lak, ali da Srbija mora da ga završi.
"Mi smo posvećeni i želimo da se priključimo EU i taj posao ćemo uraditi", poručio je Vučić.
Kada je reč o uslovima koji se postavljaju pred Srbiju, a nisu u vezi sa Kosovom, Vučić je rekao da bi svi koji bi uputili kritike bili potpuno u pravu - i kada je reč o borbi protiv korupcije, ekonomiji i drugim pitanjima.
"Pred nama je veliki posao koji moramo da obavimo, da stvarno napredujemo u delima, a ne samo na rečima. Uveren sam da ćemo to u narednih šest meseci uraditi", rekao je Vučić.
Vučić je rekao i da zbog istrage o mogućim zloupotrebama u "Galenici" nema problema sa Socijalističkom partijom Srbije, jer političke stranke ne vode istrage, nego tužilaštvo.
"Na sednicama Saveta za nacionalnu bezbednost više puta smo razgovarali tome", rekao je Vučić novinarima.
Vučić je naveo da u slučaju "Galenike" postoje "određene informacije", ali da postoje i u drugim slučajevima.
Upitan o bezbednosnoj situaciji u Novom Pazaru, Vučić je rekao da postoje bezbednosni rizici i da će nadležne službe preduzeti sve neophodne mere.

Grubješićeva: format dijaloga posle Njujorka
Potpredsednica Vlade Srbije za evrointegracije Suzana Grubješić izjavila je da Evropska komisija, nažalost Srbije, verovatno neće preporučiti određivanje datuma početka pregovora u decembru, a da je sledeća šansa mart, a uslov za to nastavak tehničkog dijaloga sa Prištinom.
Grubješićeva je podsetila da je Vlada Srbije juče imenovala Dejana Pavićevića za tehničkog pregovarača, a da je Beograd ranije pokrenuo inicijativu da sa Prištinom otvori dijalog na najvišem političkom nivou.
"Nakon odlaska predsednika Nikolića u Njujork biće jasnije u kom formatu i na koji način će se voditi taj dijalog", rekla je Grubješićeva u izjavi novinarima na marginama Bezbednosnog foruma.
Kad je reč o EU, Grubješićeva je rekla da je "naša sledeća šansa mart, jun, pa decembar naredne godine" i dodala da "mi želimo da datum za početak pregovora dobijemo što pre".
"Moramo da radimo na dva koloseka. Politički – da rešavamo probleme u odnosu sa Prištinom, ali ništa manje nisu značajne ni naše unutrašnje reforme koje je nužno sprovesti", ukazala je Grubješićeva.
Grubješićeva je istakla da je obaveza političara i u Briselu i u Srbiji da sada – kada podrška evrointegracijama opada i u EU i u zemljama kandidatima – vode iskrenu i otvorenu politiku i da ne menjaju uslove za pristupanje novih članica.
"Vlada Srbije ostaje privržena budućnosti u EU i reformama i shvata da članstvo u EU nije cilj sam po sebi, već logična posledica stvarne i suštinske reforme društva", navela je Grubješićeva.
Potpredsednica Vlade rekla je da razume jačanje skepticizma u EU prema nastavku proširenja, ali i istakla da se u Briselu i evropskim prestonicama ne sme zaboraviti činjenica da je proširenje bilo jedna od retkih "uspešnih priča" EU.
"Koncept proširenja je pretrpeo zamor i pre početka krize, a danas, u vreme kada se preispituju odluke iz prošlosti, razumljiv je skepticizam po pitanju novog proširenja i strah da bi nove članice bile i novo finansijsko opterećenje za EU", rekla je Grubješićeva.