Vesti
Politika
Grubješić: Podela Kosova racionalna, ali više nije moguća
24.09.2012. 20:00
Izvor: Blic
Grubješić: Podela Kosova racionalna, ali više nije moguća
Podela Kosova i Metohije je racionalno rešenje, ali ono više nije moguće, jer to ne žele oni koji o tome odlučuju - SAD i međunarodna zajednica, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.
- I moja stranka je dugo godina govorila da je potrebno podeliti Kosovo, ali to nailazi na otpor najmoćnijih zemalja. To je moglo pre pet-šest godina, jer je u međunarovnim odnosima postojala klima za tako nešto, ali je tada govoreno - kako da delimo nešto što je naše. Nije se razmišljalo na duži rok, nije se razmišljalo racionalno - rekla je Grubješić u emisiji "Kažiprst" na Televiziji B92.
Grubješić je napomenula da Vlada Srbije, kao i prethodna, neće priznati nezavisnost, ali da Srbija mora da uđe u proces normalizacije odnosa sa Kosovom i Metohijom.
- Ni ova vlada kao ni prošla neće priznati Kosovo, ali moramo da uđemo u proces normalizacije odnosa i ne zbog nas samo ovde i zbog toga što nam to ne omogućuje nastavak evropskih integracija na način kako bismo želeli, već i zbog naših ljudi koji žive dole - navela je Grubješić.
Ona je dodala da će dijalog biti nastavljen u najskorije vreme i da Srbija u njega ulazi kako bi bio postignut istorijski sporazum sa kosovskim Albancima, koji će biti prihvatljiv i za jednu i za drugu stranu.
Grubješić je rekla da ne može da garantuje da će se to dogoditi za mandata aktuelne vlade zbog spleta raznih okolnosti, a pre svega spremnosti Albanaca i zainteresovanosti onih koji podržavaju nezavisnost Kosova.
Upitana koliko je aktuelna vlada spremna da ide daleko kada je Kosovo u pitanju, Grubješić je odgovorila: "Dovoljno daleko da sprovede sve što je dogovoreno do sada i dovoljno daleko da završi tehnički dijalog, energetiku i komunikacije".
Govoreći o nastavku evropskih integracija, Grubješić je rekla da je Vlada Srbije za nepunih 60 dana učinila važne korake da se poprave izveštaj i šanse Srbije da datum za početak pregovora dobije što pre.
Ona je, govoreći o očekivanjima od izveštaja EK, rekla da u njemu neće biti iznenađenja i da će biti konstatovano da je Srbija imala pola godine praznog hoda zbog izbora i formiranja vlade, zbog čega se ova godina ne može nazvati godinom evropskih integracija.