Vesti
Društvo i ekonomija
Labus: Narodna banka mora da smanji kamatne stope
24.09.2012. 20:00
Izvor: Blic
Labus: Narodna banka mora da smanji kamatne stope
Mere koje Vlada Srbije preduzima i planira da preduzme radi fiskalne konsolidacije na pravom su putu, ali nisu dovoljne, upozorava profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miroljub Labus.
- Izdaci da se smanje, koliko god da je to teško. S druge strane, Narodna banka Srbije mora nešto da uradi da smanji kamatne stope, jer sa ovim kamatnim stopama ne možemo da izađemo iz recesije - ističe nekadašnji potpredsednik vlade Srbije.
Prema mišljenju Labusa, centralna banka bi trebalo da postavi pitanje koji su fundamentalni razlozi za ovako visoke kamatne stope i "da tu nešto uradi, odnosno da pomogne vladi da vodi fiskalnu politiku".
Labus je naglasio i da je verovatno tačno da su mogućnosti građana da štede, radi uspostavljanja reda u javnim finansijama, veoma sužene, «ali ukoliko je alternativa da država bankrotira i da ceo narod bankrotira zajedno sa državom, onda će ta štednja morati da bude nadjena, jer je bolje (to učiniti) organizovano i planski unapred, nego neorganizovano".
- Mislim da sa jednom boljom monetarnom politikom i jednom odlučnijom vladom može da se napravi bolje rešenje - zaključio je Labus.