Vesti
Politika
Nikolić razgovarao sa Obamom
25.09.2012. 12:00
Izvor: B92
Nikolić razgovarao sa Obamom
Njujork -- Predsednik Tomislav Nikolić razgovarao je sinoć sa Barakom Obamom i Ban Ki Munom, a danas će govoriti na generalnoj debati 67. zasedanja Generalne skupštine UN.
Predsednik Srbije obratiće se šefovima država i vlada, članica UN, kao treći govornik, a teme su dijalog sa Prištinom, kriza, globalno zagrevanje.

Nikolić pred Generalnu skupštinu izlazi posle predsednika SAD Baraka Obame, tačnije posle kraće pauze u zasedanju koja će biti proglašena posle govora američkog predsednika.

Kako saznajemo, Nikolićev govor biće posvećen globalnim i regionalnim problemima - svetskoj ekonomskoj krizi i problemima globalnog zagrevanja ali i odnosima u regionu jugoistočne Evrope, očuvanju mira i nastavku evropskih integracija Srbije.

Nikolić će naglasiti značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine ali će govoriti i o važnosti očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Inače, Nikolić je juče već razgovarao na kratko sa predsednikom SAD, koga je upoznao sa naporima Srbije u prevazilaženju teške ekonomske situacije, uz sistemsku i beskompromisnu borbu protiv korupcije.

On je istakao da je korupcija povezana s organizovanim kriminalom i terorizmom, izrazivši najdublju zabrinutost zbog ubistva američkog ambasadora u Libiji.

Predsednik SAD Obama je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima na unapređenju odnosa i izrazio uverenje da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom.

Nikolić je juče imao susrete i s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofijasom. Za četvrtak je predviđen susret sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Nikolić je generalnom sekretaru preneo da se Srbija zalaže za rešavanje odnosa Beograda i Prištine konstruktivnim dijalogom. Ban Ki Mun ohrabren je Nikolićevim rečima i zalaganjem za stabilnost u regionu.

Osim Nikolića koji će do kraja boravka u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine, obaviti i niz razgovora sa svetskim liderima, veoma je zauzet i šef diplomatije Ivan Mrkić. On se je u ponedeljak razgovarao sa koleginicom iz Hrvatske Vesnom Pusić koja je izjavila da očekuje dobru saradnju u periodu koji dolazi. Reči o tužbama za genocid nije bilo.

Mrkić se video i sa kolegama iz Finske, Švedske i Grčke a razgovarao je i sa generalnim sekretarom Oebsa Lambertom Zanijerom. U Njujork su stigli i predstavnici Kosova, Atifete Jahjaga i Hašim Tači, koji je već u ponedeljak viđen na ulazu u zgradu UN.

Tim povodom predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić objasnio je za B92 da delegacija Kosova nema pravo učešća u raspravi već da se na nekom od skupova mogu pojaviti kao gosti neke zemlje koja je članica UN. Kako saznajemo, ulazak Hašima Tačija u Ujedinjene nacije omogućen je pod okriljem UNMIK-a.