Vesti
Društvo i ekonomija
Ambasada SAD: prevaranti nude „zelene” kartone
25.09.2012. 12:00
Izvor: Politika
Ambasada SAD: prevaranti nude „zelene” kartone
Prijave za lutriju za američki „zeleni” karton se primaju od 2. oktobra do 3. novembra, izjavila je juče konzul i prvi sekretar ambasade SAD u Beogradu Elizabet Grakon i upozorila da postoje prevaranti, koji traže novac za vizu koja se izvlači nasumice.

Grakon je rekla da dobitnike „zelenih” kartona izvlači kompjuter i da ne postoji način da se sistem izmanipuliše, kako tvrde prevaranti koji za određenu sumu garantuju dobitak vize.

Ona je precizirala da se sva prepiska sa dobitnicima odvija elektronskom poštom sa servera, čija adresa se završava sa .gov i dodala da dobitnici jedino plaćaju troškove za vizu u ambasadi.

Ovaj program za dobijanje „zelenih” kartona, zvanično nazvan Diversiti viza program, je za ljude koji nemaju legalni osnov za iseljavanje u SAD, rekla je Grakon dodajući da svi koji se prijave ove godine i dobiju iseljeničku vizu mogu da emigriraju tek 2014. godine.

Ona je objasnila da legalno iseljeničku vizu mogu da traže rođaci ili poslodavci, a da se za lutriju mogu prijaviti svi koji su završili srednju školu ili imaju dvogodišnje radno iskustvo na poslovima za koje treba dve godine obuke ili školovanja i dodala da postoji spisak tih zanimanja na sajtu Stejt dipartmenta.