Vesti
Politika
Delević: Ako se dijalogom normalizuju odnosi nema novih uslova
25.09.2012. 20:00
Izvor: Blic
Delević: Ako se dijalogom normalizuju odnosi nema novih uslova
Predsednica skupštinskog odbora za evrointegracije Milica Delević izjavila je da ne veruje da će biti dodatnih uslova za Srbiju u tom procesu ukoliko se dijalog Beograda i Prištine shvati kao proces koji vodi normalizaciji odnosa a ne samo ostvarivanju pojedinih ciljeva u različitim oblastima.
Delević je, reagujući na izjavu šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka da će za otvaranje pregovora o članstvu u EU biti potrebno da Srbija učini dodatne korake koje će definisati Evropski savet, kazala da će oni svakako tražiti normalizaciju odnosa koja bi omogućila integrisanje čitavog regiona u EU i naglasila:"Ako dijalog razumemo kao način da se uspostave funkcionalni odnosi, onda novih uslova nema".
Delević je u izjavi za Tanjug objasnila da će način na koji će biti definisan zahtev za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine biti usaglašen između svih 27 država članica EU, a da će značajan doprinos tome dati i Nemačka.
Podsetimo da je nedavno, tokom posete parlamentaraca Hrišćansko- demokratske unije, inače najjače partije u Nemačkoj na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel, Beogradu bio predočen spisak zahteva iz Berlina.
Među njima je i taj da Srbija pre početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji sa Prištinom potpiše obavezujuću izjavu, odnosno ugovor o dobrosusedskim odnosima, uz napomenu da to ne podrazumeva formalno, zvanično priznanje kosovske nezavisnosti, niti će Berlin u doglednoj budućnosti tako nešto tražiti od Beograda.
Delević je , međutim, uverena da Vlada Srbije, što je i razumljivo, neće moći da u odgovoru na zahteve Brisela učini korake koji bi mogli biti protumačeni kao implicitno priznanje Kosova, i nada se da će Beograd prepoznati potrebu da se uspostave funkcionalni odnosi sa Prištinom.