Vesti
Politika
Novi korak Vlade Srbije
Počinje primena Sporazuma o upravljanju prelazima
26.09.2012. 12:00
Izvor: e-novine
Počinje primena Sporazuma o upravljanju prelazima
Nakon što je nedavno rešila problem primene fusnote iza naziva Kosova, Vlada Srbije je napravila i drugi korak u pravcu primene do sada postignutih dogovora sa Prištinom. Novoimenovani šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu Dejan Pavićević izjavio je da je razmenom pisama sa Evropskom komisijom Srbija potvrdila da prihvata Sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima (IBM)
"U skladu s onim što je dogovorio prethodni pregovarač Borislav Stefanović poslao sam pismo visokoj predstavnici Ketrin Ešton u kojem potvrđujem da Vlada Srbije prihvata tehnički protokol o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima što je prethodni pregovarač u ime Vlade parafirao”, rekao je Pavićević u izjavi za Tanjug.

On je dodao da će implementacija početi odmah i to formiranjem radnih grupa.

"Kroz radne grupe ćemo se truditi da određena rešenja promenimo i poboljšamo i učinimo ih manje problematičnim, odnosno prihvatljivijim za Srbiju”, zaključio je Pavićević.

Razmenu pisama i potpisivanje protokola je u posebnom saopštenju pozdravio i evropski komesar Štefan File koji je ocenio da je to konkretak znak političke volje nove srpske Vlade da se angažuje u dijalogu sa Prištinom. Kako je navedeno u saopštenju iz Brisela posle susreta Filea i ministra pravosuđa Srbije Nikole Selakovića, komesar za proširenje je izrazio nadu da će dokument biti uskoro sproveden u delo.


Potpis šefa pregovaračkog tima Beograda na pismo o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza u Briselu izazvao je oprečne reakcije Vlade i predstavnika Srba sa severa Kosova.

Premijer Ivica Dačić je tim povodom izjavio da se ništa novo i tajno nije desilo, osim što je Srbija obavestila Brisel da će primenjivati Sporazum o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima.

"Ova Vlada nema drugog izbora. Srbija je dobila status kandidata zahvaljujući parafu Borislava Stefanovića i Sporazumu o regionalnom predstavljanju. Ako Srbija misli da nešto može da potpiše i dobije status kandidata za članstvo u EU, a da posle ne primenjuje, mislim da je to neozbiljno", ističe premijer Dačić.

Bivši šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović je odluku Vlade da primeni sporazum o integrisanom upravljanju prelazima nazvao očekivanim potezom.


"Svakako, pozdravljamo odluku Vlade što je najzad imenovala Dejana Pavićevića da potpiše tehnički protokol, što je urađeno u formi razmene pisama u Biselu", rekao je bivši šef pregovaračkog tima. Stefanović je dodao da prethodna vlada to nije uradila, jer je koalicionim partnerima DS, pre svega SPS-u, bilo nezgodno da primeni sporazum usred kampanje, iako je sve sporazume Vlada već bila usvojila.

Sporazum koji u Prištini nazivaju upravljanje granicom, a u Beogradu adminstrativnim prelazima, podrazumeva zajedničku carinsku i policijsku kontrolu Srba i Albanaca uz prisustvo službenika Euleksa. Odluka Vlade je izazvala negodovanje predvodnika Srba sa severa Kosova koji nisu krili svoje razočarenje.

"Ono što nas posebno uznemirava je to da smo o potpisavanju protokola saznali iz medija", izjavio je predsednik paralelne opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić inače član vladajuće SNS.

Da će primena sporazuma na severu pokrajine biti komplikovan projekat upozorio je i specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar, koji je naglasio da taj plan moraju detaljno razraditi radne grupe Beograda i Prištine.