Vesti
Politika
Đilas oformio izborni štab
27.09.2012. 12:00
Izvor: novimagazin.rs
Đilas oformio izborni štab
Dragan Đilas, zamenik predsednika DS, oformio je izborni štab za predstojeće izbore u stranci, na čijem je čelu Balša Božović, predsednik Demokratske omladine i zamenik šefa poslaničke grupe demokrata u Skupštini Srbije.
Kako saznaje dnevni list Danas uz Đilasa u izbornom štabu je i Bojan Pajtić, potpredsednik DS. Božović juče nije želo ni da potvrdi ni da demantuje saznanja tog lista.

„Ne želim da u medijima govorim o stranačkim stvarima“, rekao je ovaj mladi kadar DS, čiji je otac Dragoslav Zeka Božović, uticajni beogradski demokrata i kum Borisa Tadića, kojeg Đilas namerava da skloni sa stranačkog kormila.

Iako je Đilas rekao da će odluku o tome da li će ući u trku za lidersko mesto doneti tek kada odbori stranke kažu ko treba da bude kandidat za šefa partije, on je oformio izborni štab i uveliko radi na pridobijanju podrške.

Danas je imao uvid u SMS koji je ovih dana prosleđen jednom broju funkcionera DS I proverio autentičnost poruke.

„Poštovani, Dragan Đilas i Bojan Pajtić su zainteresovani za sastanak sa Vama. Ukoliko želite da se čujete sa Draganom i dogovorite oko detalja, molim Vas da se javite na broj 062******. Srdačan pozdrav, Izborni štab Dragana Đilasa“, piše u poruci.

Novinarka Danasa je pozvala ovaj broj mobilnog telefona, na koji se javila asistentkinja Dragana Đilasa. Kada su se novinari predstavili ona je začuđeno upitala „otkud vam taj SMS, jer nije namenjen novinarima“.

Izborne štabove, prema saznanjima Danasa, za sada su oformili i Boris Tadić i Branimir Kuzmanović, kao kandidati za predsednika DS i Dragan Šutanovac, kao kandidat za potpredsednika. Spekuliše se, ali nije potvrđeno, da Tadićev štab vodi njegov dugogodišnji najbliži saradnik Miodrag Rakić. Na čelu Šutančevog štaba je Edip Šerifov, predsednik opštine Zvezdara, koji nije želeo da komentariše naša saznanja.

Gradonačelnik preslišao Kuzmanovića

Dragana Đilasa, kao kandidata za predsednika stranke, na pre tri dana održanoj sednici zvanično je podržao Gradski odbor DS u Beogradu, rekli su Danasu izvori iz GO. Na toj sednici program Branimira Kuzmanovića, još jednog pretendenta na fotelju stranačkog lidera, nije dobio podršku.

O atmosferi na ovoj sednici Kuzmanović je na Tviteru napisao: „Bolje da javno ne govorim o tome, nije bilo prijatno i mnogo demokratski...“ Potom je u narednom „tvitu“ naveo: „Zbog toga sledeći tvit posvećen pritiscima“, a onda nastavio: „Za bolju Srbiju i demokratiju Zoran Đinđić je dao život, mesto predsednika najbolje opštine je trica i kučina prema toj žrtvi. Ne bojim se.“ Danasovi izvori kažu da je na pomenutoj sednici GO bilo i sugestija da će Kuzmanović biti smenjen s mesta predsednika opštine Vračar.

Prema saznanjima Danasa, Đilas i Kuzmanović sreli su se juče ujutro, nešto posle devet sati, u restoranu Pjaca na vračarskom Crvenom krstu. Kako je tom listu preneo izvor prisutan na istom mestu, Đilas je povišenim tonom nešto objašnjavao Kuzmanoviću, koji je ili ćutao ili pokušavao da opravda neke svoje poteze. Kako kaže naš izvor, čulo se i kako Đilas govori da će u izbornoj kampanji u DS „razbiti“ Borisa Tadića.

Bukvalno odmah nakon tog burnog „radnog doručka“, Đilas i Kuzmanović su se sasvim uobičajeno ponašali na kolegijumu koji gradonačelnik redovno ima s predsednicima opština iz redova DS. Na tom sastanku, kako kažu naši izvori, nije bilo ni reči o stranačkim izborima, već se samo razgovaralo o gradskim temama.