Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarstva kroje budžete
27.09.2012. 20:00
Izvor: RTS
Ministarstva kroje budžete
Sva ministarstva do ponedeljka imaju rok da dostave predloge svojih prihoda i rashoda. Manje subvencije privredi u budžetu za 2013. godinu, najavio ministar Mlađan Dinkić. Naredne nedelje sastanak sa Bojanom Pajtićem u Novom Sadu, kaže Dinkić.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je svim ministarstvima dostavljen okvir za izradu budžeta za narednu godinu i da na bazi toga oni do ponedeljka treba da dostave predloge svojih prihoda i rashoda.
Podsetivši da je osnovna pretpostavka budžeta za narednu godinu smanjenje deficita na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), Dinkić je istakao da su sva ministarstva dobila maksimalne okvire budžeta i, unutar njih, i maksimalne iznose za subvencije, kupovinu robe i usluga i budžetskih kredita.
Ministar je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da će budžet za narednu godinu biti striktno u okviru tih limita.
Dinkić je naveo da će najveće smanjenje budžeta biti u okviru Ministarstva finansija i privrede, koje će na sopstvenom primeru pokazati potrebu za štednjom u budžetu.
Subvencije za privredu će u narednoj godini biti smanjene sa 32 na 26 milijardi dinara, rekao je Dinkić i dodao da će u okviru tih sredstava biti dovoljno novca i za subvencionisane kredite i za druge programe.
On je naveo da će se uštede napraviti na subvencijama u preduzećima u restrukturiranju, kojima će taj proces biti ograničen do 30 juna 2014. godine, do kada će biti rešen njihov status.
Dinkić je najavio i da će u narednoj godini nastaviti subvencionisanje kredita za likvidnost, bar u prvoj polovini godine, jer se u 2012. očekuje privredni pad od 0,5 do jedan odsto, a u sledećoj godini rast od najmanje dva odsto.
Prema njegovim rečima, od 1. oktobra obezbeđena su sredstva i za subvencionisane stambene kredite u iznosu od 500 miliona dinara, a biće obezbeđena i sredstva u budžetu za narednu godinu za te namene.
Savetnica ministra finansija za poreski sistem Milica Bisić rekla je da nije bilo prostora za smanjenje poreza i doprinosa na plate i dodala da je za smanjenje doprinosa potrebna reforma sistema obaveznog socijalnog i penzijskog osiguranja.
Ističući da se u narednoj godini neće smanjivati subvencije poljoprivredi, Dinkić je dodao da će budžet za to ministarstvo imati i investicioni deo iz kojeg će se finansirati bespovratna sredstva poljoprivrednicima.
Ministar je najavio i da će, paralelno sa budžetom za 2013, biti predložen paket od novih 14 zakona, među kojima su i krovni zakon o taksama i naknadama za korišćenje dobara od javnog značaja, kao i zakoni o javnim preduzećima i o porezu na dobit koji će od ponedeljka biti na javnoj raspravi.
On je precizirao da će novina u zakonu o javnim preduzećima biti raspisivanje javnih konkursa za izbor direktora, i na republičkom i na lokalnom nivou.

Razgovori sa Pajtićem sledeće nedelje
Ministar Dinkić rekao je da će naredne nedelje u Novom Sadu sa premijerom Ivicom Dačićem razgovarati sa predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem, u vezi sa primedbama na predviđene budžetske prihode Vojvodine i izmene Zakona o budžetskom sistemu.
Dinkić je rekao da će predstavnicima vojvođanskih vlasti objasniti da tim budžetom dobijaju više u skladu sa realnim mogućnostima privrede.
Ocenjujući izjave Pajtića tim povodom kao "politikanstvo", Dinkić je rekao da će razgovarati sa njim jer je govorio kulturnim rečnikom, dok sa potpredsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom neće razgovarati dok mu se ne izvini jer je davao nekulturne izjave.
Ministar je objasnio da će budžetom za 2013. za Vojvodinu biti izdvojeno više sredstava, jer će osnovica za obavezni transfer iz budžeta, od koje Vojvodina dobija sedam odsto, iznositi 820 milijardi dinara, mnogo više od ovogodišnje osnovice od 750 milijardi dinara.
Oni, međutim, ne žele tako uvećani budžet za oko pet milijardi dinara već više od toga čime bi bili jedini izuzetak, ukazao je Dinkić ističući da takve zahteve vojvođanske vlasti nisu ispostavljale prethodnoj vladi.
Ministar je podsetio da su izmenama Zakona o budžetskom sistemu ukinuti sopstveni prihodi budžetskih korisnika i da je osnovica za obračun transfera Vojvodini ranije računata bez tih prihoda, tako da bi sada bilo neracionalno da se u nju uračunaju i ti prihodi jer bi Vojvodini u uslovima krize budžet bio drastično povećan dok se svima drugima smanjuje.
Dinkić je precizirao da će se ubuduće osnovica za transfer Vojvodini računati na osnovu poreskih prihoda, koji su, prema njegovim rečima, predvidivi sa malim odstupanjima.