Vesti
Politika
Eštonova lično u dijalogu Beograda i Prištine
27.09.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Eštonova lično u dijalogu Beograda i Prištine
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potvrdio je u Njujorku da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton biti uključena u dijalog Beograda i Prištine. Time je dijalog podignut na najviši mogući nivo pa adekvatno mora da odgovori i Srbija.
Predsednik Nikolić je tim povodom rekao da Srbija treba da odredi šefa tima na najvišem mogućem nivou.
"Vlada povodom toga treba da zaseda i da odredi ko će to da bude. Ne bežim da budem to i ja, ali to ne bi bilo u redu", rekao je Nikolić novinarima.
On je novinare obavestio da će platforma koju će predstaviti Beograd biti pripremljena odmah po njegovom povratku u Beograd.
Predsednik Nikolić je rekao da ga je visoka predstavnica obavestila da Unija ne insistira na priznavanju nezavisnosti, niti da će na tome insistirati, na šta je Nikolić odgovorio da bi to bilo i uzaludno.
"Stigli smo do kraja u ispunjavanju zahteva za koje smo videli da vode ka nezavisnosti Kosova i Metohije i više nećemo da načinimo nijedan korak u tom pravcu, a to sam rekao i na Generalnoj skupštini", rekao je Nikolić.
Dejan Pavićević, koji je zadužen za tehničke pregovore s Prištinom je napomenuo da je pred Nikolićem težak zadatak jer mora da "pregovara o budućnosti pregovora" sa Prištinom.
Pavićević je rekao i da je "teško spekulisati" o tome kada bi dijalog Beograda i Prištine mogao da počne.
Tomislav Nikolić ranije je izjavio da krajnji rezultat predstojećeg dijaloga na najvišem nivou sa Prištinom, koji je predložio u Njujorku, ne može biti implicitno prihvatanje situacije na terenu.
"Više neće biti bežanja od odgovornosti i svođenja razgovora na rešavanje tehničkih pitanja u pokušaju da se smanji nivo važnosti, a rezultat je u krajnjoj konsekvenci isti: implicitno prihvatanje situacije na terenu. Zbog toga je izlaz u odgovornom, iskrenom i neposrednom rešavanju problema u direktnim pregovorima, uz spremnost na ustupke koji moraju biti proporcionalni", poručio je Nikolić u izjavi sa "Novosti".
Nikolić je kazao da je "naš cilj bolji život svih građana, a posebno u našoj južnoj pokrajini".
"Bez Kosova i Metohije, Srbija ne može napred, baš kao što i građani Kosova i Metohije bez Srbije ne mogu napred. Zato je dijalog na najvišem političkom nivou ono što građani zaslužuju", istakao je Nikolić.
Predsednik Srbije je ponovio da je brojnim svetskim zvaničicima sa kojima je razgovarao u Njujorku "preneo čvrstu i jasnu poruku: Srbija hoće da reši problem Kosova i Metohije mirnim putem" i da je "rešenje otvoreni i direktni pregovori sa Albancima".
Nikolić je podsetio i da je u brojnim susretima potencirao da se pokrene istraga o zločinima nad Srbima, koje je u svom izveštaju naveo izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti.
"Preneo sam stav da Srbija traži istinu i pravdu za žrtve nelegalne trgovine organima, među kojima su stotine nestalih Srba sa Kosova i Metohije. Pošto je od suštinskog značaja bilo postizanje napretka, u cilju usvajanja sveobuhvatne konvencije o međunarodnom terorizmu, važna je bila i osuda svih zločina, među kojima je i nedavno ubistvo američkog ambasadora u Libiji", rekao je Nikolić.
Predsednik Srbije sastao se danas u Njujorku sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sa kojom je razgovarao o Kosovu i evropskom putu Srbije.
Nikolić će sastao i sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijamom Bernsom.