Vesti
Društvo i ekonomija
Kacin: Parada ponosa, dokaz zrelosti
28.09.2012. 20:00
Izvor: RTS
Kacin: Parada ponosa, dokaz zrelosti
Parada ponosa nije uslov da Srbija dobije datum za početak pregovora za ulazak u EU, poručio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin. Zrela evropska društva održavanje te manifestacije razumela bi kao poruku da se u Srbiji nešto promenilo, istakao Kacin.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da održavanje Parade ponosa nije uslov da Srbija dobije datum za početak pregovora za ulazak u EU, ali da je svima jasno da bi zrela evropska društva održavanje te manifestacije razumela kao poruku da se u Srbiji nešto promenilo.
Na konferenciji za novinare Organizacionog odbora Parade ponosa, Kacin je rekao da bi održavanje Parade uticalo na to da Srbija dobije još nekog "elokventnog promotera" u svojim naporima za nastavak evropskih integracija.
Izvestilac EP je naveo da očekuje da se ove godine Parada ponosa održi, jer je u kontakima sa predstavnicima srpskih vlasti dobio uveravanje da postoji volja da se Srbija i po tome dokaže kao zemlja koja poštuje prava manjina.
Kacin je napomenuo da "ne vidi poseban razlog" da se Parada ponosa ne održi ove godine i dodao da bi njeno održavanje bilo i poruka da se u Srbiji poštuju evropske vrednosti i prava svih manjina, pa i seksualnih.
"Svi koji su za to (Paradu) odgovorni, odgovorno se pripremaju za odluku koju moraju doneti. Ako se nešto i desi (da se ne održi), morali bi imati jake argumente za to. Ja sam optimista", istakao je Kacin i dodao da je danas usvojena zajednička izjava predstavnika Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta u kojoj se poziva na održavanje Parade ponosa.
Prema njegovim rečima, održavanje Parade ponosa mora biti nešto što je normalno i uobičajeno, a ne nešto čime će se svi baviti.
"Time bi se iz sadašnjeg srpskog društva stvorilo moderno društvo koje je motor evropskog približavanja u regionu", rekao je Kacin, dodavši da je uveren da će posle izbora u Crnoj Gori i u toj zemlji biti moguće da se održi Parada.

Organizatori: Sve spremno za Paradu
Predstavnik Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić rekao je da je, sa tehničke strane, sve spremno za održavanje manifestacije i ponovio da organizatori svakako neće otkazati Paradu, već da je samo moguće da vlast zabrani njeno održavanje.
Miletić je naveo da će Parada ponosa biti održana po planu - 6. oktobra, da će okupljanje biti u parku Manjež u deset sati a da šetnja počinje u 11 sati.
On se zahvalio policiji na profesionalnom odnosu i ocenio da bi MUP bio u stanju da obezbedi Paradu ponosa, ali da nije dobro ukoliko njihov rad ponovo bude zavisio od političke volje.
Njegov kolega u organizacionom odboru Boban Stojanović rekao je da Parada ponosa nije samo šetnja, već čitav niz manifestacija koje obuhvataju i održavanje zabave, foruma i drugih 30-ak događaja na deset različitih mesta.
Prema njegovim rečima, čitava ruta šetnje iznosi samo 970 koraka, za koje gej populacija u Srbiji mora "da se krvavo bori".
"Ako ovo društvo ne može da nam omogući jednom godišnje manje od hiljadu koraka, onda moramo da se zapitamo kakvo je to društvo u kojem živimo i da li je ovo demokratska zemlja", ocenio je Stojanović.