Vesti
Politika
Tadića predložilo 45 odbora, Đilasa jedan
28.09.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Tadića predložilo 45 odbora, Đilasa jedan
Predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića do sada je za ponovni izbor na tu dužnost predložilo 45 odbora, dok je Dragana Đilasa kandidovao samo jedan odbor.
To je rečeno danas u Organizacionom odboru za pripremu 15. skupštine DS, zakazane za 10. novembar.
Kako je agenciji Beta rečeno u tom odboru, do sada je stiglo 46 obaveštenja odbora, a od danas će predlozi moći da se šalju na formularima za kandidature koje je utvrdio sinoć formirani Organizacioni odbor.
Kandidovanje za izbor predsednika DS trajaće do 25. oktobra, odnosno 15 dana pre održavanja izborne skupštine, rekao je član Organizacionog odbora Marko Đurić.
Prema njegovim rečima, pravo da kandiduje predsednika DS ima 160 odbora DS.
Tadić je predsednik DS od februara 2004. godine.
Kandidature za predsednika DS najavili su i Branimir Kuzmanović, predsednik beogradske Opštine Vračar, i Zoran Živković, nekadašnji premijer Srbije.
Predsednik i potpredsednik DS Boris Tadić i Dragan Đilas su gotovo završili formiranje timova s kojima ulaze u kampanju za unutarstranačke izbore, zakazane za 10. novembar, preneo je "Danas."
Tadićevi za sada potvrđeni kandidati za potpredsednike su Dragan Šutanovac (region Beograda), Goran Ćirić (region juga Srbije), Bojan Pajtić (Vojvodina) i Jovan Marković (centralna Srbija). Lider demokrata ima nedoumicu još samo oko "ženskog“ kandidata, a favoriti su mu Gordana Matković i Ljiljana Lučić.
Đilas je u svoj tim uvrstio, pored pomenute dvojice, još Dejana Nikolića (iz Sokobanje, za jug Srbije) i Vesnu Martinović (iz Pančeva, kao ženski kandidat). Nakon što je Aleksandar Šapić odustao od kandidovanja za region Beograda, Đilas ovih dana pokušava da nagovori Ružicu Đinđić da se uključi u trku za potpredsedničko mesto, saznaje "Danas."
Zanimljivo je da su, od Tadićevih kandidata, osim Pajtića i Šutanovca, sve ostalo nova, sveža imena za vrh DS. Predsednik demokrata odlučio je da se odrekne svih onih koje većina u stranci smatra odgovornim za loš izborni rezultat, kao što su Miodrag Đidić (Kruševac), Mića Marković (Valjevo) i Boško Ristić (Niš). Kako saznajemo, aktuelni potpredsednik Dušan Petrović je sam odlučio da se ne kandiduje.
Ipak, trenutno se samo dve osobe mogu smatrati zvaničnim kandidatima za izbornu trku u DS.
Jedan je Boris Tadić, kojeg je podržalo tačno 59 lokalnih odbora, a drugi Dragan Šutanovac, iza kojeg je stalo 12 odbora. Šutanovca u vrhu DS smatraju Tadićevim adutom ne samo za Beograd, već i za šire članstvo koje pripada "starim demokratama“.
Sagovornici "Danasa" iz vrha DS kažu da je Dragan Đilas planirao da zvaničnu kandidaturu podnese sutra, u subotu, kada bi ga za jedan dan podržao značajan broj odbora i tada bi predstavio i svoj tim.
Predsedništvo DS izabralo je juče devet članova Organizacionog odbora, koji treba da pripremi održavanje Izborne skupštine DS zakazane za 10. novembar.
Prema saznanjima Danasa, na predlog izbornog štaba sadašnjeg predsednika Borisa Tadića u Organizacioni odbor ušli su Miodrag Rakić,(dugogodišnji najbliži Tadićev saradnik) Marko Đurišić (predsednik Izvršnog odbora), Jasenko Lazović (član IO), Boris Ranković (narodni poslanik) i Tamara Tripić (sekretarka DS i poslanica).
Đilasov tabor u Organizacionom odboru su Dušan Elezović (predsednik Pokrajinskog odbora), Milan Popović (član IO), Danilo Bašić (bivši predsednika opštine Palilula) i Darija Šain (načelnica Južnobačkog okruga).
Organizacioni odbor će predložiti kvote, odnosno koliko koji lokalni odbor daje delegata koji će glasati na Izbornoj skupštini. Taj predlog potom treba da usvoji Predsedništvo. Očekuje se da će na Skupštini glasati oko 4.000 ljudi.
Kako "Danas" saznaje, u kriterijume za utvrđivanje broja delegata uzeće se u obzir rezultati izbora na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, učešće u vlasti u nekoj sredini, broj članova stranke, kao i veličina i značaj opštinskog, odnosno gradskog odbora.
Osim Tadića i Đilasa, ulazak u trku za mesto prvog čoveka stranke najavili su bivši premijer Srbije i potpredsednik DS Zoran Živković i aktuelni predsednik beogradske opštine Vračar Branimir Kuzmanović.