Vesti
Politika
SNS bira predsednika
29.09.2012. 14:00
Izvor: b92
SNS bira predsednika
Beograd -- Srpska napredna stranka održaće danas vanrednu sedincu Skupštine, na kojoj će biti izabran novi predsednik, a jedini kandidat je Aleksandar Vučić.
Naprednjaci će, na sednici u Centru "Sava", na predlog novog predsednika, izabrati i njegovog zamenika, a biraće se i članovi Predsedništva i Glavnog odbora stranke. Radni deo Skupštine SNS počeće u 11 sati, a svečani u 17 časova.
O predlozima će se izjašnjavati oko 4.000 delegata.
Za sada nije izvesno ko će biti zamenik predsednika SNS. Javnost je spekulisala o nekoliko imena, među kojima i o guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković, predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću i sinu predsednika Srbije i osnivača SNS Tomislava Nikolića - Radomiru Nikoliću.
"U subotu ću predložiti zamenika predsednika stranke na samoj skupštini, predložićemo i novi Glavni odbor i Predsedništvo, a izaći ćemo i sa malim izmenama u političkoj platformi", rekao je Vučić posle sednice Glavnog odbora održane 24. septembra, na kojoj je odlučeno da on bude jedini kandidat za predsednika stranke.
Vučić je objasnio da su svi odbori stranke predložili njega za kandidata, iako je od ranije insitirao da bude više kandidata i ostavio otvorenom mogućnost da se na dan održavanja skupštine pojavi još neki kandidat za predsednika stranke.
On, međutim, nije hteo da navede koga će predložiti za zamenika predsednika, ali je rekao da za tu funkciju "ima jednog kandidata", a da će za potpredsednike GO, o kojima će se odlučivati nekoliko dana posle sednice skupštine, biti više kandidata.
Na pitanje da li će Tabakovićeva obavljati neku stranačku funkciju, Vučić je odgovorio da će, i ako bude imala neku stranačku funkciju, ta funkcija biti zamrznuta i neće se baviti stranačkim radom.
Srpsku naprednu stranku osnovao je 2008. Tomislav Nikolić koji je podneo ostavku na mesto predsednika SNS nakon što je izabran za šefa države, a stranku od tada - kao v.d. predsednika - vodi Aleksandar Vučić.