Vesti
Društvo i ekonomija
Hleb poskupljuje za 4,5 dinara
29.09.2012. 14:00
Izvor: mondo.rs
Hleb poskupljuje za 4,5 dinara
Vlada Srbije odlučila je danas da maloprodajna cena vekne od brašna "T -500" može iznositi do 48,5 dinara, iako su proizvođači tražili da ta cena bude 54 dinara.
Radi obezbeđivanja redovnog snabdevanja i zaštite tržišta, Vlada je usvojila danas Uredbu prema kojoj su proizvođači hleba obavezni da proizvedu i stave u promet hleb od brašna "T-500" u količini od najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje hleba.
Trgovci su takođe obavezni da u strukturi dnevne nabavke svih vrsta hleba imaju najmanje 40 odsto hleba od brašna "T-500", a za nepoštovanje ove uredbe predeviđene su kazne i do 2 miliona dinara.
Do sada je na snazi bila uredba bivše vlade po kojoj je cena te vrste hleba bila ograničena na 44 dinara, a čija je važnost isticila sutra.
Kako je navedeno u saopštenju, Vlada je ovlastila Republičku direkciju za robne rezerve da izvrši naturalnu razmenu do 40 hiljada tona merkantilnog kukuruza za tovnu stoku sa primarnim proizvođačima.
Pariteti u naturalnoj razmeni su 8,77 kilograma merkantilnog kukuruza za kilogram tovnih svinja i 8,89 kg merkantilnog kukuruza za kilogram tovne junadi. Cilj ove odluke je da se pomogne očuvanje stočnog fonda u Srbiji.