Vesti
Politika
Skupštinski odbor danas o kandidatima za Savet NBS
02.10.2012. 12:00
Izvor: Blic
Skupštinski odbor danas o kandidatima za Savet NBS
Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije danas će birati članove Saveta Narodne banke Srbije, a kandidat za predsednika Saveta je Nebojša Savić.
Kako je Tanjugu rekla predsednik skupštinskog Odbora Vesna Kovač, kandidati za članove Saveta su Ivan Nikolić, Miladin Kovačević, Stojan Stamenković, Nikola Martinović i Ilija Petrović.

Ona je rekla da su svi kandidati za članove Saveta stigli od poslaničkih grupa vladajuće koalicija - SNS, URS, SPS i SDPS.

Skupštinski odbor sutra razmatra kandidate za Savet NBS pošto su predsednik tog tela Boško Živković i članovi saveta Zorica Mladenović i Milojko Arsić podneli ostavke na svoje funkcije, 7. avgusta nezadovoljni usvojenim izmenama Zakona o NBS.

Izmenama Zakona o NBS, koje su donete ubrzo posle formiranja nove vlade, predviđeno je da rukovodstvo NBS - guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaju tu dužnost do izbora novih funkcionera, ali ubrzo nakon njihovog donošenja najpre je tadašnji guverner Dejan Šoškić podneo ostavku ocenjujući da te izmene ugrožavaju nezavisnost rada te finansijske institucije, nakon čega je na njegovo mesto izabrana Jorgovanka Tabaković.

Posle toga ostavku na mesto viceguvernera podneo je Bojan Marković, takođe nezadovoljan izmenama zakona.

Skupština Srbije 25. septembra za nove viceguvernere izabrala je Anu Gligorijević, Dianu Dragutinović i Veselina Pješčanina, tako da ostaje još da se izabere predsednik i članovi Saveta centralne banke.