Vesti
Politika
Odloženo suđenje za pobunu crvenih beretki
02.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Odloženo suđenje za pobunu crvenih beretki
Početak suđenja osmorici bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), optuženih za organizovanje oružane pobune novembra 2001. godine, odložen je za sutra.
Advokati odbrane su tražili izuzeće postupajućeg tužioca i specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića.
Predsednik Sudskog veća Specijalnog suda Vladimir Vučinić trebalo bi o tom zahtevu da odluči do sutra.
Advokat Gradimir Nalić, branilac optuženih Vladimira Potića i Mića Petrakovića, kazao je da tužilac Radisavljević izjavom da pobuna predstavlja uvertiru u ubistvo premijera Zorana Djinđića pokazuje da ima određeni stav koji ne proističe iz optužnice.
Branilac Milorada Ulemeka Legije, advokat Slobodan Milivojević, kazao je da mu rukovodstvo zatvora "Zabela" nije omogućilo nesmetan razgovor sa okrivljenim.
"Nije mu (Ulemeku) omogućena priprema odbrane i smatram zato da nisu ispunjene procesne pretpostavke za početak suđenja", kazao je Milivojević.
Sudskom veću se obratio i okrivljeni Zvezdan Jovanović, koji je kazao da je u ćeliji u "Zabeli" postavljena kamera iznad njegovog kreveta i da snima sve što čita i beleži, kao i da su mu prekršena prava na adekvatnu pripremu odbrane.
Prilikom prozivanja prisutnih Ulemek nije reagovao i nije potvrdio prisustvo, pa je sudija samo konstatovao da je on na optuženičkoj klupi.
Za organizovanje pobune "Crvenih beretki" optuženi su Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić.
Komandant JSO, pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek, njegov naslednik na toj funkciji Duško Maričić i potpukovnik DB-a i ubica Zorana Đinđića Zvezdan Jovanović izdržavaju maksimalne kazne zatvora od 40 godina zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je ubistvo premijera Zorana Đinđića.
Oni su u beogradski Specijalni sud dovedeni iz specijalnog zatvora u Požarevcu.
Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženim pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm, u BiH.
"Crvene beretke" blokirale su deo auto puta Beograd-Niš kod Centra Sava u punoj ratnoj opremi, demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića.
Tog dana Ulemek je trebalo da svedoči pred tadašnjim Okružnim sudom na suđenju za zločin na Ibarskoj magistali, kada su ubijena četiri zvaničnika Srpskog pokreta obnove, a lider te stranke Vuk Drašković povređen.
Ulemek i njegova jedinica uspeli su da smene načelnika DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića i da u vrh službe postave za zamenika šefa DB-a svog čoveka Milorada Bracanovića, dok je za načelnika postavljen Andreja Savić.