Vesti
Politika
Mirović: Politički dijalog o pitanjima Vojvodine
03.10.2012. 12:00
Izvor: Blic
Mirović: Politički dijalog o pitanjima Vojvodine
Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović izjavio je večeras da se pitanja o ustavnom položaju i finansiranju Vojvodine moraju rešiti u dijalogu među političkim strankama u pokrajini, kao i da je SNS u Skupštini Vojvodine pokrenula inicijativu za otvaranje tog dijaloga.
- Pokrenuli smo inicijativu u Skupštini Vojvodine da se otvori dijalog i da sve političke stranke, bez obzira da li je reč o vladajućim ili opozicionim, učestvuju u njemu - rekao je Mirović u emisiji "Jedan na jedan" Radiotelevizije Vojvodine.
On je dodao da bi cilj dijaloga bio da se, na okviru ustava, napravi okvir za funkcionisanja organa autonomije, kao i da se posebno stvori okvir za zakonito sticanje prihoda i za zakonoto i transparentno trošenje novca.
Mirović je ocenio da se pitanje o ustavnom položaju Vojvodine, posebno nakon odluke Ustavnog suda o nadležnosti AP Vojvodine, pa i stav o gorećem pitanju kao što je pitanje finansiranje pokrajine, moraju rešiti u dijalogu među političkim strankama, pre svega u Vojvodini.
On je naveo i da se jednim sastankom premijera Srbije i Vojvodine Ivice Dačića i Bojana Pajtića ne mogu rešiti pitanja na duži rok.
- Sastanak premijera Srbije i Vojvodine i ministra finansija će možda biti, a možda i neće. To zavisi od njih, ali mislim da se jednim sastankom, ma koliko on bio produktivan, na duži rok ne mogu se rešiti pitanja ustavnog položaja Vojvodine, pa i pitanja o njenom finansiranju - rekao je Mirović.
Ukoliko se u okviru tog sastanka ne uključe svi predstavnici građana Vojvodine, a su prema rečima Mirovića, oni koje su građani izabrali na izborima, taj sastanak može da bude kratkog daha.
Kada je u pitanju finasiranje Vojvodine, on je naveo da je SNS na strani celovitog rešenja, odnosno da treba da se između republičke i vlade Vojvodine, kao i političkih stranaka povede dijalog i da se pronađe rešenje.
On je istakao da ta stranka traži da se otvori prihodna i rashodna strana i budžeta republike i budžeta pokrajne Vojvodine. Mirović je istakao da ta stranka želi jasnije mehanizme za brži ekonomski razvoj.